bestuur museum de laarman treedt af

Het museum huurt de grond en de panden van de familie Tielbeke en wil die met het oog op uitbreiding kopen. Hoewel er eerst overeenstemming tussen beide partijen over de prijs en voorwaarden was, is de koop nu afgeketst. “We dachten dat we rond waren,” stelt Holtmaat. “Maar op het laatst schreef Tielbeke: ‘ik verkoop helemaal niks meer’. Dit notabene in een brief aan B&W en raadsleden op de dag dat de aanvraag van De Laarman voor deelfinanciering voor de aankoop in de raad zou worden behandeld.”

Reden voor de twist tussen de partijen is onenigheid over eigendom van het plein bij het museum. Over de wens van de familie om het plein van de familie , waar museum bestemming op rust voor privé doeleinden te willen gebruiken. Het museum stelt dat het plein bij de Laarman hoort, Tielbeke zegt dat het plein bij zijn huis hoort. De Laarman stelt het plein nodig te hebben om haar nieuwbouwplannen te kunnen realiseren, maar JanTielbeke wil het plein niet kwijt. Het was onder het voorzitterschap van Jan Tielbeke zelf, dat hij de bestemming van “industrieel ”naar ‘maatschappelijk doeleinden’ heeft moeten laten veranderen ,om het pand en de grond van de toenmalige veevoederfabriek gunstig te kunnen kopen en er een woningbouwvergunning op te verkrijgen. “Toen kwamen we in een patstelling terecht,” aldus Holtmaat.

Toen ook de huur van het museum fors werd verhoogd (van 4.300 euro per jaar naar 13.500 euro per jaar), was er van constructief overleg tussen de partijen geen sprake meer. “We hebben meerdere keren voorgesteld om een bemiddelaar aan te stellen,” aldus Holtmaat. “Maar dit werd door de familie afgewezen.”

Daarop besloot het voltallige bestuur om een stapje terug te doen. Holtmaat: “Als bestuur zijnde, kunnen we niet verder met onze toekomstplannen.” Dinsdagavond werden alle vrijwilligers van het museum ingelicht. “Daar hebben we afgesproken: Het museum verdient het om te blijven bestaan.” Het bestuur van de Laarman handelt alle lopende zaken nog af tot 30 september. Nieuwe bestuursleden worden gezocht.

Het museum in Luttenberg is overigens gewoon open voor publiek. Je kunt er van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur terecht. Op zaterdag en zondag is het museum van 13.00 uur tot 16.00 uur geopend.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.