anders gaan denken over drank

Opinie – Vorige week wierpen we de vraag op of je mensen in de bijstand verplicht vrijwilligerswerk moet laten doen. Het kabinet wil dat. Dat leverde interessante discussie op. Vandaag nog een verandering van dit kabinet. De leeftijdsgrens voor drinken is omhoog gegaan. Goede zaak?

Hoe dan ook krijgt het kabinet het voor elkaar heel langzaam, maar vooral zeker de maatschappij te veranderen van een maatschappij waarin een ander wel voor je zorgt naar een maatschappij waarin we het toch vooral met z’n allen moeten aanpakken. De leeftijdsgrens voor drinken van 16 naar 18 hoort daar bij.

In eerste instantie vraag je je af waar zo’n overheid zich mee bemoeit. ‘Moeten we toch zelf weten hoe jong we beginnen met onze hersenen te vernietigen?’ Dat argument hoor je echter maar zelden als het gaat om de autogordel, bromfietshelm, keuringsdienst voor veilig eten en zo voort. Dus overheidsbemoeienis is eigenlijk geen tegenargument.

Volgend argument om aan die nieuwe leeftijdsgrens maar helemaal niet te beginnen is de controle. ‘En wie gaat dat dan allemaal in de gaten houden?’ Kijk naar drinken en auto rijden. Hoe groot is de pakkans? Heel klein, maar bijna niemand drinkt meer als ie nog moet rijden. Ook geen tegenargument dus.

Je moet die dingen op lange termijn zien. Dat je 17 bent en dus al mocht drinken en nu niet meer, dat is leuk voor een verhaaltje in de krant. Dat ouders zelf wel bepalen wat goed is, zal wel. En dat overheden niet controleren, nou en? Als je over tien jaar terugkijkt naar nu, dan snappen we vermoedelijk niet eens helemaal precies meer waarom je toen al aan de alcohol mocht op je 16de. Net als we nu vol verbazing terugdenken aan de tijd dat je in de trein gewoon een sigaret kon opsteken. Dat komt heel vreemd over.

In zo’n soort glijdende schaal verkeren we met de maatschappij op dit moment. In de sociologie noemen ze dat het ARIA-model, van amazing (verbazing), resistance (weerstand), imitation (nadoen) naar acceptation (accepteren). We zijn eerst altijd verbaasd over veranderingen, dan schieten we in de weerstand, vervolgens gaan we het nadoen en daarna is het geaccepteerd.

Uiteindelijk zal drank gezien gaan worden als een onverstandig genotsmiddel. Kwestie van geduld.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.