zaterdag goede maatjes met raalte

Nieuwe haring, kruidenbitter en natuurlijk koren door het hele centrum van Raalte. Dat is Goede Maatjes met Raalte. Ook dit jaar is er weer een mooie dag georganiseerd door het Raalter Ondernemers Verbond, met medewerking van de Roalter Jong’s treden nog vijf koren op, op verschillende plekken in het centrum. Zaterdag 14 juni staat de dag weer op het programma.

Om 11.30 uur vindt bij de Gouverneur, onder het genot van kruidenbitter en nieuwe haring van Vistraiteur Roescher, de officiële opening van deze muziekdag plaats. Op verschillende plekken in Raalte zullen op verschillende tijdstippen de koren hun liederen ten gehore brengen. Omdat er veelal bekende liederen gezongen worden, is het ook voor het winkelend publiek een mooi moment om hier van te genieten en mee te zingen.

Om 16.30 uur zullen alle koren zich verzamelen voor de grote finalen op De Plas. Dit is ook de plek en het moment dat de ‘Beste Maat van Raalte’ bekend gemaakt zal worden. Kom in ieder geval op dit moment even terug naar het centrum om te kijken wie de opvolger wordt van Astrid Duym.

Tijdens Goede Maatjes treden vijf koren op. Allereerst komt het Kamper Uien Koor naar Raalte. Het gemengde koor zingt met veel enthousiasme een breed Nederlandstalig repertoire, waaronder smartlappen, liedjes van vroeger en nu, Amsterdamse liedjes, luisterliedjes en natuurlijk liedjes over hun thuishaven, de Hanzestad Kampen. Het koor is opgericht in 2005 en staat sinds 2012 onder leiding van Margriet Bruggemans en wordt muzikaal begeleid door het Ajuin Kwartet.

Uit Hellendoorn komt Shantykoor Die Regghe Sangers. Het koor is één van de muzikale ambassadeurs van de gemeente Hellendoorn. Het koor telt 32 zangers, vijf muzikanten en staat onder leiding van di¬rigent Leo Kleinjan. Het koor treedt op in binnen- en buiten¬land. Daarnaast verzorgen zij jaarlijks (gratis) optredens in de verschillende zorgcentra binnen de gemeente Hellendoorn, treedt het koor op tijdens feestelijkheden, harmonica dagen, braderieën, wandel- en fietstochten en tijdens andere (sport-) evenementen.

Wie van Ierse muziek houdt, moet zeker even naar het koor Doetmaes gaan luisteren. Vanaf de oprichting op 11 april 1996 hebben de leden zich steeds meer toegelegd op Ierse muziek, maar ze schuwen een smartlap ook niet. Het enthousiasme is groot, de opkomsten op de repetitieavonden zijn enorm en ook na afloop van de repetities zijn ze niet te beroerd om nog even met zijn allen de kroeg in te gaan om de stembanden te bevochtigen. Het koor sleepte meermaals publieksprijzen op festivals in de wacht.

Uit Borne komt shantykoor De Oostvaarders. Bijna tien jaar geleden namen zes Almelose zangers van het Bornse shantykoor De Bornse Maten het initiatief tot oprichting van De Oostvaarders.Zij zochten een dirigent en bazuinden het plan rond in vrienden- en kennissenkring en De Oostvaarders waren geboren. Sindsdien ging het in rap tempo en inmiddels is er al een wachtlijst omdat het koor al 60 leden telt. In het begin werd er tijdens de vakantieperiodes nog gepauzeerd, maar het enthousiasme is dermate groot dat dit al weer lang achter ze ligt. Elke woensdagavond komen de leden enthousiast bij elkaar om te oefenen en zelden zijn er leden afwezig.

Mannenkoor Roalter Jong’s speelt een thuiswedstrijd tijdens Goede Maatjes met Raalte. Begonnen als shantykoor is het koor inmiddels uitgegroeid tot een koor met een zeer breed repertoire. Elke maandagavond wordt er door ongeveer vijftig 50 mannen gerepeteerd in Hotel Restaurant De Zwaan onder de enthousiaste leiding van dirigent Ben de Roos. Het mannenkoor de Roalter Jong’s is een regionaal en landelijk veelgevraagd koor. Mede door uitbreiding van de muzieksectie en het repertoire profileert het koor zich steeds meer als een meerstemmig mannenkoor. Van de 130 liederen, die de Roalter Jong’s op het repertoire hebben, is twintig procent Shanty ofwel zeemansliederen. Verre weg het grootste deel van het repertoire zijn moderne, populaire liederen en liedjes van bekende artiesten en worden gezongen in het Nederlands, Duits, Engels.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.