wie controleert de controleurs

Opinie – De directeur van de club die moet controleren of instellingen in de zorg zich wel aan regels houdt, laat reisjes betalen door de zorginstellingen die hij moet controleren. Dan ben je chantabel. “Maar hij heeft zich aan de regels gehouden”, was het verweer van de Zorgautoriteiten. Precies dat verweer is in een notendop het failliet van onze regeltjesmaatschappij.

Onze onthulling van fraude in een zorgboerderij in Salland is een mooi voorbeeld. De zorgautoriteiten zijn wel op de hoogte gesteld, maar gingen niet over tot onderzoek. Dat deen ze pas na publicatie. Waarom? We zullen het nooit weten.

Wie controleert de controleur?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: wil je een bouwvergunning, kom je er eerst achter dat ijverige ambtenaren zo’n vergunning een andere naam gegeven hebben (omgevingsvergunning, het houdt je van de straat) en vervolgens is er altijd wel gezeik over een regeltje zus of een regeltje zo. Slaat allemaal nergens om, maar omdat je je vergunning wil doe je keurig wat de ambtenaar je vraagt. Macht.

De maatschappij stelt ambtenaren aan om namens de maatschappij de zaak te regelen. Ambtenaren draaien dat meestal om. Ze willen dat de maatschappij het doet zoals zij vinden dat het moet. Dat moet anders. Kijk wat er gebeurt als mensen het zelf moeten uitzoeken. Op basis daarvan maak je regels die je gebruikt als het even nodig is. Verder laat je de maatschappij lekker zijn gang gaan.

Maar in plaats van dat het hulpjes zijn, zijn regels uitgegroeid tot maatgevende stellingen. IJverige ambtenaren handelen niet in de geest, maar naar de letter van de wet, en niet naar de wil van de hun betalende maatschappij, maar volgens hemeltergende eigen interpretaties.

Op de middelbare school lachten we om de economische vijfjarenplannen van de Russen die zo strikt gehanteerd werden dat ergens in de Oerol een fabriek nog schroeven maakte voor een trekker die in de Karpaten al lang niet meer in productie was. Lachen man! Zelf leven we nu in een land waar bestemmingsplannen na procedures met quasi-inspraak drie jaar in voorbereiding zijn en vervolgens vijf jaar maatgevend.

Zo kan iemand hemel en aarde moeten bewegen om een huis van maximaal 600 kuub op de tekentafel te krijgen terwijl ambtenaren dan al weten dat een jaar later 750 kuub ook geen probleem meer is. En ook die 750 kuub is een paternalistische gedachte waarvan je denkt ‘waar bemoei je je mee’.

Het moet allemaal gecontroleerd worden. En ineens blijkt dat die controleurs niet half te vertrouwen zijn. Directeuren van de bank zijn al door de mand gevallen. Linkse bestuurders als Kok, Bos en Cohen vulden na hun politieke carrière rechts hun zakken. Die baas van de zorgautoriteiten hield zich vast aan regels, maar is ethisch een verderfelijk type. Directeuren van zorginstellingen, woningstichtingen, scholengemeenschappen en ziekenhuizen moeten heel veel geld verdienen omdat ze zulke belangrijke jobs hebben. Als de baas van Vestia voor de parlementaire commissie moet verklaren waarom hij zich zelf schofterig veel geld toe-eigent, blijkt zijn geheugen ineens heel slecht. Hoe idioot, dat iemand op zo’n positie ineens een slecht geheugen heeft. Onderzoekers van de universiteit blijken geregeld hun basisgegevens zelf te verzinnen. En dan weten we dat alleen nog maar van de gevallen die wél aan het licht kwamen.

Wie controleert de controleurs? De ombudsman… Die Van Woerkom vindt iets van Marokkanen en gelooft dat we hem vertrouwen op anders denken na excuus. Als directeur van de ANBW nam hij politieke standpunten (rekeningrijden) in namens zijn leden, maar die leden zijn alleen maar lid omdat ze bij pech onderweg geholpen wilden worden. En nu blijkt hij bij de ANWB weggestuurd te zijn omdat ze het beleid daar om wilden gooien en daar konden ze hem niet voor gebruiken. Van Woerkom kreeg drie ton mee. Dat wist ie al een jaar. En hij is de man die door onze politici werd aangewezen de controleurs te gaan controleren.

Gelukkig ging dat niet door. Maar er is geen enkele reden te denken dat de volgende wel verstandig is.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.