vvd coalitieakkoord raalte rammelt

.

Vorige week presenteerden Gemeentebelangen en CDA een concept-Hoofdlijnenakkoord als resultaat van 12 weken formatieproces. Tijdens de presentatie bleek dat de voltallige fracties van Gemeentebelangen en CDA op dat moment al beschikten over de financiële onderbouwing, terwijl de oppositiepartijen die informatie niet hadden gekregen. Na een stevige discussie, waarbij de oppositiepartijen aangaven het overleg alleen te willen vervolgen als ook zij die informatie zouden krijgen, besloten CDA en GB openheid van zaken te geven.

VVD: “Uit het overzicht blijft dat een groot deel van ‘het gat van 3,3 miljoen’ wordt gedekt door de lasten te verhogen. Zo stijgt de OZB met 12 a 14 procent (bovenop de reeds voorgenomen OZB-stijging plus inflatiecorrectie), gaan diverse leges omhoog en stijgen de precariorechten, forensen- en toeristenbelasting. Aan de uitgavenkant wordt gesneden in de overhead en in versobering van de dienstverlening.”

Volgens de VVD is het financiële plaatje niet compleet. Zo werd vorige week bekend dat het college er nog steeds niet in is geslaagd om de openstaande bezuiniging op personeelskosten (200 duizend euro) te realiseren, is er op het onderhoud aan wegen een tekort van 300 duizend per jaar en is geen antwoord gevonden op het probleem van de frictiekosten. Dat zijn de kosten die de gemeente moet maken om personeel af te bouwen. In totaal gaat dat om een bedrag van circa 1,4 miljoen euro.

“De consequentie zal zijn dat Raalte met deze lijn van Gemeentebelangen aankoerst op verdere lastenstijgingen. In de stukken staat dat in 2015 en 2016 geput zal worden uit de algemene reserves, maar de zure constatering is dat deze reserves al bijna aan de ondergrens zitten. Nee, nog voordat dit college in het zadel zit, is de conclusie dat de financiële onderbouwing rammelt. Dit ziet er niet goed uit,” besluit VVD Raalte.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.