varkens in nood in actie met graffiti

Stichting Varkens in Nood heeft op verschillende plekken in de regio graffiti op fietspaden aangebracht. Met de actie wil de stichting aandacht vragen voor leed onder varkens in stallen. “Met de zomer op komst zullen weer duizenden mensen in de regio Deventer op de fiets stappen. Wat zij zich niet realiseren is dat zij met regelmaat een varkensstal passeren, met daarin duizenden varkens,” stelt de stichting. Stichting Varkens in Nood is het niet eens met de manier waarop deze dieren worden gehouden en heeft milieuvriendelijke graffiti geplaatst met de tekst “Varkens, je ziet ze niet maar ze zijn er wel”.

“Zo willen zij de mensen na laten denken over hoe de varkens in de stallen hun leven slijten. Het is de bedoeling dat er zo’n honderdvijftig afdrukken langs en op de fietspaden komen te staan,” aldus Varkens in Nood.

Wouter Groot Koerkamp van Varkens in Nood: “Hoe vaak zie je nog een varken buiten lopen? Dat is een zeldzaamheid. En dat terwijl varkens het liefst buiten in de grond wroeten en door de modder rollen. Maar grond en modder zijn er in een varkensstal niet.”

Productievarkens hebben in vergelijking met andere dieren sneller last van hoge temperaturen. Dat kom doordat ze snel groeien, erg dik zijn en hun snuit, die dienst doet als een soort radiator, door het fokken veel kleiner is dan vroeger. Varkens kunnen niet zweten en gebruiken in de natuur een modderbad om af te koelen. In de vee-industrie gebruiken oververhitte varkens soms uit wanhoop hun eigen mest om af te koelen, terwijl varkens eigenlijk hele zindelijke dieren zijn.

Groot Koerkamp: “Wees niet verbaasd als u binnenkort bij u in de buurt varkens op de weg ziet staan. We hopen dat fietsers die de graffiti zien even nadenken over wat zich in de stallen afspeelt. Ook al is er weinig te zien, mensen kunnen zich heel goed indenken dat het daar binnen, zeker als het heet is, geen pretje is. Misschien toch maar eens een barbecue overslaan of eens een vegetarische burger proberen?”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.