van tolij draagt uitvaartverzorging over

Twintig jaar lang deed Henk samen met zijn echtgenote Bea met veel passie en voldoening zijn werk, maar na het overlijden van Bea is de fundering en stabiliteit weg. Daarom stopt hij als uitvaartbegeleider.

“Je kunt het niet alleen, het beroep is daar te zwaar voor. Je moet je verhaal kwijt kunnen en ik ben nu mijn klankbord kwijt waardoor ik mijn vak niet meer optimaal kan uitoefenen,” vertelt een zichtbaar geëmotioneerde Henk van Tolij.

“Bea en ik hebben twintig jaar lang Uitvaartverzorging van Santen samen gerund dat we destijds overnamen van haar ouders. Toen in mei 2012 de diagnose werd gesteld dat Bea ongeneselijk ziek was, heb ik bewust het werk naast me neergelegd en heeft Alfons van Breen vanaf dat moment het bedrijf waargenomen.

In oktober vorig jaar overleed de echtgenote van Henk van Tolij. Hij vervolgt: “Nu, zeven maanden na het overlijden van Bea, ben ik erachter gekomen dat ik mijn beroep als uitvaartbegeleider niet meer kan oppakken. Ik heb meer moeite gekregen om met emoties om te gaan en binnen dit vak heb je zoals eerder aangegeven echt een klankbord nodig. Tevens deed Bea veel werkzaamheden op de achtergrond.”

Overname

Alfons van Breen neemt per 1 juli Uitvaartverzorging van Santen definitief over van Henk. Bij de overname blijft de naam en werkwijze van het bedrijf behouden. “Alfons heeft de afgelopen twee jaar bewezen dat hij Uitvaartverzorging van Santen kan overnemen”, zegt Henk. Zelf is hij de afgelopen twee jaar niet meer werkzaam geweest binnen de onderneming.

Om duidelijkheid te scheppen, hebben ze nu definitief besloten het terugtreden van Henk uit de onderneming kenbaar te maken. “Er wordt me nog steeds gevraagd wanneer Henk weer gaat beginnen,” zegt Alfons. “Nu is het duidelijk dat hij ermee ophoudt. De naam Uitvaartverzorging van Santen blijft wel bestaan. Dat is echt een begrip in Raalte. Het telefoonnummer heb ik ook overgenomen, want dat kennen veel mensen.”

Samenwerking

Alfons en Henk hadden al jaren contact met elkaar, aangezien ze in dezelfde branche werkzaam waren. Ze waren al van plan om samen te gaan werken, maar die plannen lagen nog in de verre toekomst. De ziekte van Bea versnelde de samenwerking. “Sinds juli 2012 heb ik de meldingen uit Raalte overgenomen. Ik kreeg veel families die ik niet kende. Ze kennen me nu hier in de buurt. Henk heeft een groot netwerk. We hebben ook dezelfde werkwijze. Ik ga het bedrijf voortzetten zoals Henk en Bea het altijd hebben gedaan”, aldus Alfons. “Het is super dankbaar werk. Ik heb het mooiste beroep ter wereld.”

Alfons ziet een goede toekomst voor Uitvaartverzorging van Santen. “Ik hoop dat mensen die Henk zouden bellen, mij hetzelfde vertrouwen geven. Al hebben we de afgelopen twee jaar bewezen dat het heel goed gaat.” Alle afspraken die gemaakt zijn met Uitvaartverzorging van Santen blijven gehandhaafd. Als mensen bijvoorbeeld hun uitvaartwensen hebben vastgelegd, dan blijven deze afspraken staan.

Dankbaar

“Ik wil graag alle families voor wie wij werkzaam zijn geweest bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen”, zegt Henk, die zijn toekomst op een andere manier gaat invullen. “Als uitvaartbegeleider drong ik vaak diep door tot de gevoelens en emoties van dierbaren die achterbleven. Je komt heel dicht bij mensen. Dat wederzijdse vertrouwen gaf mij altijd een heel goed gevoel. Ik ben erg dankbaar dat ik dit werk mocht doen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.