tippe bezuiniging betekent sluiting

Stichting Vrienden van de Tippe is onaangenaam verrast door de bezuinigingsplannen van de beoogde coalitie op De Tippe. Er staat voor 2015 een eerste bezuiniging van 75.000 euro ingetekend. Dit zou gerealiseerd moeten worden door Zwembad de Tippe volledig te laten draaien door vrijwilligers op de functies kassa en toezicht. “75k bezuinigen betekent derhalve de facto sluiting van het bad. De Stichting zal er alles aan doen om dit te voorkomen en vraagt de inwoners van Raalte om ons hierin te steunen”, laat Jacques Seine weten namens de stichting.

“De Stichting wil graag meedenken en meewerken aan bezuinigingen”, vertelt Seine. “Uitbreiding van activiteiten van vrijwilligers aan de kassa/kiosk zien wij als een uitdaging, die we graag aangaan. Momenteel zijn er al circa dertig vrijwilligers actief, een behoorlijk aantal gezien het feit dat er pas vorig jaar een start gemaakt is. De samenwerking met de medewerkers van het sportbedrijf gaat uitstekend. Professional en vrijwilliger vullen elkaar aan, motiveren elkaar en versterken elkaar. Ook voor badgasten is het leuk bekenden aan de kassa/kiosk te zien. De Stichting zet zich volop in om de opbrengstenkant te verhogen (meer bezoekers trekken, vanuit de gemeente Raalte, maar ook daarbuiten). Dit doet ze onder andere door het organiseren van activiteiten en het genereren van publiciteit. Er wordt door de politiek nu enkel gekeken naar bezuinigingen. Zuiverder zou het zijn om naar de gehele exploitatie te kijken.”

Wat volgens de stichting ‘absoluut niet gaat lukken’ is het onderbrengen van de functie ‘toezicht’ bij enkel vrijwilligers. “Voor deze functie zijn capaciteiten (en een opleiding) vereist die maar weinig mensen hebben, een speld in de hooiberg in de vacaturebank voor vrijwilligers. Daarnaast heb je, zeker op drukke zonnige dagen, badpersoneel nodig met de nodige ervaring die de veiligheid van de bezoekers kan waarborgen, ervoor zorgt dat de rust op de accommodatie bewaard blijft en die durft en kan optreden waar dat nodig is. Oftewel: het is een vak. We laten de gemeente Raalte ook niet besturen door enkel vrijwilligers.”

Volgens Seine wordt er nu enkel gekeken naar bezuinigingen. “De politiek kijkt onvoldoende naar wat een zwembad oplevert. Door de mogelijkheid van recreëren in de eigen gemeente wordt onder andere een preventief effect op zorgkosten gerealiseerd. Ga ’s morgens eens kijken hoeveel ouderen baantjes trekken, of ’s middags en ’s avonds hoeveel kinderen aan het bewegen zijn. Dat onderzoeksbureau Berenschot met dergelijke voorstellen komt kunnen wij begrijpen. Zij mochten ‘out of the box’ denken. Bij Berenschot weten ze echter niet wat zich twee jaar geleden in de gemeenteraad (en samenleving) heeft afgespeeld. Dat weet de huidige en beoogde coalitie heel goed. Mede daarom zijn wij onaangenaam verrast dat de bezuinigingen, twee jaar na dato, nogmaals onverkort op tafel komen, en dat wij dit uit de krant moesten vernemen.”

De Stichting Vrienden van de Tippe acht het onverantwoord om het bad enkel met vrijwilligers te (laten) draaien. “75k bezuinigen betekent derhalve de facto sluiting van het bad. De Stichting zal er alles aan doen om dit te voorkomen en vraagt de inwoners van Raalte om ons hierin te steunen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.