tiende editie pedro pico pop alles kan en mag

De tiende editie van Pedro Pico Pop. Zaterdag 28 juni staat hij op het programma. Wat tien jaar geleden begon als klein festivalletje, is nu een gerenommeerde naam in festivalland. Maurice Endeman, organisator van het festival blikt terug en vooruit.

“In het begin hebben we nooit een festival opgezet met de bedoeling dat het zou uitgroeien tot iets ‘groters’. In Raalte voelden we een sterke drang om iets te organiseren wat dicht bij ons staat en waar we onze eigen muziek konden programmeren,” aldus Endeman. “In het begin was dit vooral alternatief, punkrock maar het festival is in de jaren meegegroeid met onze smaak. Nog steeds een beetje alternatief, maar wel veel breder door toevoeging van dance, hiphop en popmuziek. Persoonlijk, voor mij, is het festival altijd een ‘leerschool’ geweest; dingen uit de boeken uitproberen op een echt festival. Niet te veel rekening houden met de gevestigde orde, maar juist af en toe heel tegendraads dingen uitproberen. Grappig om te zien dat collega-festivals bepaalde dingen van ons overnemen, en wij nu gezien worden als de gevestigde orde,” knipoogt hij.

Over dit jaar stelt Endeman: “Heel blij zijn we dit jaar met de huisstijl: het geeft goed weer waar wij voor staan: een feestje bouwen. Naast een fijne muziekprogrammering vinden we het heel belangrijk dat de bezoeker ‘verrast’ wordt. Sta niet gek te kijken als er (half)naakte mensen op een podium staan vuur te spuwen: dit kan, mag en moet op Pedro Pico Pop. Van mensen wordt gevraagd om niet enkel passief muziek te luisteren, maar ook mee te doen en denken tijdens het festival.”

“De afgelopen jaren zijn mensen getrouwd op het festival in onze ‘kerk’, hebben er mensen feest gevierd in de ‘knuffelcaravan’ en moesten ze door een kunst-waterval lopen om bij de toiletten te komen. Dingen als de ‘schrijf-een-brief-aan-je-moeder-kamer’ blijven heel leuk en maken het festival anders dan anderen.”

Pedro Pico Pop zet zo onderhand af en toe best een beetje de toon in festivalland: “Collega-organisatoren komen altijd graag bij ons langs. Niet alleen uit Raalte, maar juist ook van verder weg. Ik denk dat Pedro Pico Pop een mooie toevoeging is op de andere Raalter festivals, juist omdat wij als doelstelling hebben om hier nooit op te gaan lijken. Het maakt het niet altijd even gemakkelijk voor onze technische dienst: ieder jaar wordt allereerst de tekening gepakt, en alles op een andere plek gezet. Ook de gemeente moet ondertussen lachen als wij weer aankomen met de nieuwe plannen: ‘’waarom doen jullie af en toe bepaalde dingen nou gewoon niet hetzelfde als vorig jaar?’ “.

Belangrijk voor de sfeer is de locatie van Pedro Pico Pop. Het MBI-terrein is een bijzondere setting voor het festival. Endeman: “Het MBI is een ontzettend mooie locatie en we hopen hier nog lang het festival te mogen organiseren. Echter: een beetje uitdaging gaan wij ook nooit uit de weg. Stiekem hoop ik ook wel eens dat we zoals in de beginjaren ieder jaar weer moeten beginnen met helemaal niets. In de loop der jaren hebben we aardig wat voorzieningen voor onszelf geregeld op het MBI. Toen we er kwamen was het een bende, vele weekenden heeft ons Team Technische Staf daar opgeruimd, stroom en water gelegd en het gemaakt tot wat het nu is. Het heeft z’n voor- en nadelen, maar we willen hier graag nog een aantal jaar een festival organiseren.”

Pedro Pico Pop: Is het landelijk of regionaal? “Als we naar de ticketverkoop kijken komt ongeveer 30 procent uit Raalte. De rest komt dus van verder weg,” stelt Endeman. “We verkopen kaarten van Groningen tot Haarlem, tot Utrecht, Breda en weer terug. Lokaal zijn we niet, alhoewel dit voor ons wel een belangrijke doelgroep is. We willen graag wat meer lokaal publiek naar ons festival trekken, maar hier hebben we ook de samenwerking met Roots Dance Events mee gestart. Experience Outdoor op de vrijdagavond is meer gericht op de Raalternaar, en ik denk dat dit een hele mooie combinatie is.”

Pedro Pico Pop is ook zo bijzonder door de kleinschaligheid. “Kleinschaligheid siert ons wel, dus wij zullen ongeacht het bezoekersaantal deze sfeer willen behouden. Je kan bij ons bands kijken uit Engeland in een zaaltje van 150 man, maar je kan ook naar de Fakkelbrigade gaan op het hoofdpodium waar je met meer mensen staat te kijken,” aldus Endeman. “Natuurlijk willen wij groter, gekker en meer. De behoefte om te groeien is er wel, maar dat zal in ons geval ook betekenen dat er per 300 bezoekers een extra podium bij komt. Stel dat wij 5.000 bezoekers trekken, zullen er dat jaar circa 10 podia en 80 bands op Pedro Pico Pop te zien zijn.”

En Pedro Pico Pop over tien jaar? “Wij hebben de afgelopen 10 jaar flink ons best gedaan om met de minst voor de hand liggende naam, toch een naam op te bouwen en hij is bij veel mensen blijven hangen. We hoeven tegenwoordig niet meer 10 keer uit te leggen ‘waar die naam toch vandaan komt’ en worden in één adem genoemd met gevestigde festivals.

Wij willen graag door blijven groeien, maar wel gestaag. Ieder jaar een paar honderd bezoekers erbij, die het jaar daarop enthousiast hun vrienden meenemen. Over 10 jaar zou 5.000 bezoekers met 10 podia een mooi streven zijn,” besluit Endeman lachend.

Kaarten voor Pedro Pico Pop bestellen? Surf dan naar staging2.pedropicopop.com . Daar vind je ook alle festivalinformatie.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.