swaenewoerd wordt appartementencomplex

Verzorgingshuis Swaenewoerd in Raalte verandert in de komende jaren in een appartementencomplex met buurtcentrum. De 59 zorgappartementen die er nu zitten, worden straks 24 huurappartementen. Het deel van het gebouw dat nu nog dienstencentrum heet, moet in de nabije toekomst meer de functie van buurtcentrum krijgen. Met het oog op de toekomst staat er nu al een hele vleugel van het verzorgingshuis leeg, want de verbouwing begint volgend jaar al.

“Swaenewoerd was een verzorgingshuis, maar wordt een woonomgeving waar zorg verleend kan worden,” licht Henk van Kampen, directeur van Zorggroep Raalte, toe. “Wonen komt voorop.” Ten grondslag aan deze verandering liggen de wijzigingen in het beleid vanuit Den Haag. “Wonen en zorg worden gescheiden. Een verzorgingshuis was een soort ‘all inclusive’: Eten, zorg en ondersteuning. Dat is het straks niet meer, we gaan meer maatwerk leveren. De bewoners van deze woonomgeving gaan voor het wonen betalen, de zorg blijft gefinancierd vanuit de overheid.”

Wie straks een appartement huurt (het gebouw van Swaenewoerd is eigendom van SallandWonen), kan een soort van thuiszorg afnemen in Swaenewoerd. Let wel: Wie er nu zit, behoudt zijn oude woon- en zorgregeling. De nieuwe groep bewoners, toekomstige huurders dus, neemt het wonen en de zorg apart af.

“Op deze manier gaat Swaenewoerd zich onderscheiden van bijvoorbeeld Angeli Custodes,” stelt Van Kampen. “We gaan zwaardere zorg in Angeli Custodes aanbieden, vergelijkbaar met het verpleeghuisprincipe.”

Door de veranderde indeling gaat Swaenewoerd terug van 59 zorgappartementen naar 24 woonappartementen en 6 servicewoningen waar je zorg kunt afnemen. “Het gaat er letterlijk anders uitzien dan we gewend waren. De aanstaande generatie bewoners stelt hogere eisen aan hun woonomgeving dan de huidige generatie,” aldus Van Kampen. “Maar ook voldoet het huidige gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd, denk bijvoorbeeld aan ruimte voor hulpmiddelen.”

Ook is het verzorgingshuisprincipe een beetje achterhaald geworden, stelt de directeur van de Zorggroep. “All inclusive klinkt misschien mooi, maar het is niet meer van deze tijd. Het houdt ook veel betutteling en eenheidsworst in. Wij gaan niet langer bepalen wat mensen moeten doen, dat past niet meer in de tijd. Als vervolgens ook het overheidsbeleid verandert, dan moet je wat.”

Overigens stelt Van Kampen dat de Staatssecretaris wel een beetje een eenzijdig verhaal houdt. “Het wordt wel iets mooier voorgesteld dan het in werkelijkheid is. Aan de andere kant, de zorg kost ook veel geld. Dat moet je ook blijven noemen. Het wordt een evenwicht zoeken, ik zie de noodzaak dat het anders moet ook. Maar het tempo dat wordt ingezet is puur vanuit financieel oogpunt.”

Voor Zorggroep Raalte heeft het nieuw ingezette overheidsbeleid ook consequenties voor de organisatie. “Minder appartementen betekent ook een kleinere zorgvraag. Dat betekent dat we ons ook op andere facetten moeten richten. Zo begeven we ons nu ook steeds meer in de thuiszorg onder de naam Mien en zijn we personeel intern aan het opleiden tot verpleegkundige. Dit om ook kwalitatief goede zwaardere zorg te kunnen leveren”

Maar ook voor de kantoren wordt een nieuwe plek gezocht. Die verdwijnen uit Swaenewoerd, want de appartementen worden groter, die ruimte moet elders in het pand gewonnen worden. “We gaan de kantoren verplaatsen. Die passen niet meer in een woon-zorgcentrum. Waarschijnlijk gaan we elders een kantoorpand huren.” Of dat genoeg ruimte oplevert, is overigens nog de vraag. Van Kampen sluit niet uit dat er algemene ruimtes opgeofferd moeten worden.

Naast de verandering in woon- en zorgaanbod, wil Van Kampen dat Swaenewoerd een meer open uitstraling krijgt. Het dienstencentrum, dat nu vooral onderdak biedt aan bijvoorbeeld dagbesteding, moet meer de invulling van een buurtcentrum krijgen. “Er wonen hier meer ouderen in de buurt. Die moeten hier terecht kunnen voor een kop koffie en een krantje. “Denk bijvoorbeeld aan het zondagmiddagcafé. Dat heet ook mensen uit de buurt van harte welkom. Dat willen we in de toekomst meer en uitgebreider gaan doen.”

Zoals het er nu naar uitziet, begint de verbouwing van Swaenewoerd in het tweede kwartaal van 2015. De hele verbouwing duurt naar verwachting twee jaar.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.