scholen mijnplein plaatsen 1200 zonnepanelen

“Belangrijk, omdat hiermee onze scholen een aanzienlijke besparing op hun energierekening kunnen realiseren”, zegt Louis Zijderveld, als bestuurder van mijnplein verantwoordelijk voor dit project. “Maar nog veel belangrijker vinden wij de bewustwording bij onze kinderen. We willen ze graag laten zien en ervaren dat je zelf iets kunt doen om schone energie op te wekken. En bij onze scholen in Olst-Wijhe, waar sinds 2012 ook zonnepanelen op het dak liggen, hebben we al gezien dat kinderen dan ook makkelijker de volgende stap zetten: hoe kun je niet alleen schonere energie krijgen maar er ook minder van gaan gebruiken?”

Ben Smit is vanuit Enexis betrokken bij het onderdeel bewustwording van dit project. “Daarmee wil Enexis kinderen op een laagdrempelige, interactieve en speelse manier kennis laten maken met energie van nu en in de toekomst”, vertelt Smit. Leerkracht Gerard Holtslag, voor mijnplein betrokken bij de inhoud van de lessen over duurzame energie, onderschrijft dit doel volledig. Hij verwijst ook graag naar Wubbo Ockels, die de noodzakelijke harmonie tussen mens, natuur en techniek wilde benadrukken.

Het is allemaal niet vanzelf gegaan, want ook financieel is dit een ambitieus project. Er was dan ook een aanzienlijke bijdrage vanuit Europa en de provincie Overijssel nodig om een begin te kunnen maken met de aanschaf en plaatsing van de meer dan 1200 bestelde zonnepanelen. De gemeente Raalte deed bovendien een aardige duit in het zakje en daarmee was de weg vrij voor de scholen om de andere helft van de investering voor hun rekening te nemen. De firma Escozon uit Heeten begeleidt het hele traject, dat wordt uitgevoerd door KTSG uit Enschede.

De kinderen bij de Gerardus Majellaschool zien dinsdagmorgen vooral de zonnige kant van al deze inspanningen. Enthousiast zwaaien ze met hun zelfgemaakte papieren zonnetjes naar de mensen die voor hen aan het werk zijn. En natuurlijk naar de echte zon, want die is vanaf vandaag ook voor de kinderen in de gemeente Raalte nóg belangrijker geworden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.