schenking op papier dient notarieel papier te zijn

In verband met de gewijzigde wetgeving in het kader van de AWBZ en erfbelasting komt ook vaak de schenking op papier in beeld. In deze bijdrage besteed ik aandacht aan de schenking op papier.

De schenking op notarieel papier

In de praktijk komen we verschillende schenkingen op papier tegen. Er zijn situaties waarbij cliënten een daadwerkelijke schenking in contanten hebben gedaan door het bedrag over te maken via de bank. Vervolgens leent de begiftigde dit bedrag aan de schenker. U behoudt de beschikking over het geld, maar er is wel sprake van een geldlening. Deze geldlening is schriftelijk vastgelegd. De rente wordt ook bewijsbaar via de bank jaarlijks voldaan en de afschriften daarvan netjes bewaard. Tevens is bepaald dat de vordering niet eerder opeisbaar is dan bij het overlijden van de (langstlevende van de) schenker(s). De Hoge Raad heeft beslist dat deze wijze van de schenking op papier wel geldig is, maar dat deze niet leidt tot een aftrekpost voor de erfbelasting (successierecht).

De schuldigerkenning had bij notariële akte moeten plaatsvinden, dan is de aftrek voor de erfbelasting wel mogelijk.

Indien in uw situatie een schuld is ontstaan die niet via de notariële akte is vastgelegd, dan dient u contact met ons op te nemen, zodat alsnog vastgesteld wordt bij notariële akte dat de schuldigerkenning heeft plaatsgevonden.

Rente verschuldigd, maar ook echt voldoen

In de akte erkent de schenker schuldig te zijn een bepaald bedrag. Omdat dit ‘zomaar’ gebeurt, is het een schenking. Vervolgens is er een schuld ontstaan van de schenker aan de begiftigde. Over deze schuld dient de schenker een rente te betalen van 6% per jaar.

Hoogte van de rente

Dat er 6% per jaar aan rente daadwerkelijk dient te worden voldaan is sinds 2010 in de wet vastgelegd. Als u een schenking heeft gedaan vóór 2010 dient de rente een zakelijke rente te zijn. Ook dit is verstandig om te laten controleren en zo nodig aan te passen.

Voorts is het van groot belang dat de rente die afgesproken is ook daadwerkelijk dient te zijn voldaan. U dient derhalve de schenking via de bank te laten verlopen en deze bankafschriften te bewaren totdat de (langstlevende van de) schenkers is overleden.

Geen rente voldaan? Geen nood, u mag dit herstellen

Vaak kom ik tegen dat de rente niet is voldaan. Ik raad u dan aan een afspraak met mij te maken om de reparatie daarvan te bespreken.

Bevoegdheid te vorderen dat de rente niet meer voldaan hoeft te worden

In de schenkingsakte wordt ook nog wel eens de clausule opgenomen dat de schenker na verloop van tijd van de begiftigde kan vorderen dat er geen rente meer voldaan hoeft te worden. Deze clausule is ingegeven voor de situatie dat het niet meer zo botert tussen de schenker en de begiftigde. Let op! De bedoeling van deze clausule is niet dat u mag stoppen met de rentebetalingen. Normaal blijft u deze rente dus voldoen, zoals hierboven aangegeven en alléén in de uitzonderingssituatie van ruzie handelt u dan anders.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen. Mijn eerste gesprek met u is altijd gratis.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.