rondleiding over de oude begraafplaats olst

De historische vereniging ‘t Olster Erfgoed organiseert op 2 juli a.s. een rondleiding over de oude begraafplaats in het centrum van Olst. Teun Oosterbroek zal vanaf 19.30 uur belangstellenden vertellen over de geschiedenis van de begraafplaats en over de bijzondere grafmonumenten die er te zien zijn.

In februari 1832 werd deze begraafplaats in gebruik genomen. Vijf jaar daarvoor was bij Koninklijk Besluit bepaald dat begraven in en om de kerk niet meer was toegestaan en dat algemene begraafplaatsen aangelegd moesten worden op tenminste 35 meter afstand van de bebouwde kom. Eind 1829 werd door de gemeente Olst een geschikt stuk grond gevonden, in de buurt van de dijk en op een behoorlijke afstand (ruim 90 meter) van de bebouwing. (Thans op de hoek Droststraat-Molenpad.)

Op 11 augustus 1924 nam de gemeente Olst een nieuwe algemene begraafplaats op Den Nul in gebruik. De gemeenteraad besloot daarnaast dat op de oude begraafplaats, in die grafruimten waarvoor het recht betaald was, nog begraven zou mogen worden. Vandaar dat er tot op heden nog begrafenissen of bijzettingen van urnen plaatsvinden.

Het verval van de oude begraafplaats is in 2000 aanleiding geweest om een werkgroep op te richten, met als doel de begraafplaats te gaan onderhouden en in oude luister te herstellen. Initiatiefnemers destijds waren Teun en Else Oosterbroek. De werkgroep oude begraafplaats is één van de werkgroepen van ’t Olster Erfgoed. Er is een vaste groep vrijwilligers, die wekelijks (als het weer het toelaat) aanwezig is op de begraafplaats. Met de gemeente Olst-Wijhe is jaarlijks overleg.

Niet alleen het groen van de begraafplaats heeft de aandacht van de werkgroep. De werkgroep verricht ook eenvoudige reparaties aan grafmonumenten. Gebroken grafstenen worden hersteld, liggende grafplaten worden indien nodig opgehoogd en grafhekken worden gezandstraald en opnieuw geschilderd.

De inspanningen van de werkgroep en de gemeente hebben ertoe geleid dat de begraafplaats weer een bezienswaardigheid is in het centrum van Olst. Het is misschien wel de meest karakteristieke plek in dat centrum.

Nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom op woensdag 2 juli 19.30 uur bij de ingang van de oude begraafplaats aan de Hendrik Droststraat 20A (bij het Molenpad). De rondleiding is gratis en duurt ca. één uur.

Meer foto's

1 REACTIE

  1. Goedenavond, ik ben geïnteresseerd in oude begraafplaatsen en na ‘n bezoek aan ‘n vriend van mij, uit Utrecht momenteel wonende aan het Molenpad, ontdekte ik deze antieke begraafplaats. Graag zou ik ‘n bijdrage leveren aan het behoud en/of onderhoud. Ik ben ook benieuwd naar de functie van het witte pad noordelijk van de begraafplaats. Is dit privé terrein of is de begraafplaats gemeente eigendom? Is het pand ten noorden van de begraafplaats bewoond?

    Vriendelijke groet Martin van der Kaaij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.