recordjaar voor sallandse weidevogels

Uit landelijke tellingen blijkt dat de grutto in de afgelopen twintig jaar zelfs met bijna 70% is afgenomen. Ook in Salland zie je steeds minder weidevogels. Het boerenland wordt steeds stiller. Om deze achteruitgang terug te dringen worden er veel inspanningen verricht. Zo draaien er sinds 2010, onder leiding van de agrarische natuur vereniging (ANV) Groen Salland, twee weidekerngebieden. Het Lierderbroek tussen Laag Zuthem en Lierderholthuis en het Schanebroek en Hellendoornsebroek bij Luttenberg. “Door een intensieve samenwerking in deze twee gebieden tussen boeren, lokale weidevogelvrijwilligers, jagers, waterschap en overige partijen boeken we inmiddels aardig succes,” stelt Rick Wijnberg van ANV.

Het weidevogelseizoen 2014 is inmiddels bijna aan zijn eind. Het is daarom tijd om een balans op te maken. Eind mei en begin juni zijn in beide gebieden weer de jaarlijkse kuikentellingen gehouden. “Door het tellen van alarmerende ouderparen kunnen we een inschatting maken van het succespercentage van de weidevogels. Deze tellingen hebben uitgewezen dat we te maken hebben met een goed jaar, en zelfs een recordjaar in het Schanebroek en Hellendoornsebroek. In dit gebied liepen tijdens de jaarlijkse telling maar liefst 240 paren weidevogels met hun jongen rond, waarvan zelfs 75 paartjes grutto`s.” Dat komt neer op een slagingspercentage van ruim 80 procent.

“Vele van deze kuikens liepen in de speciale kruidenrijke percelen. Dit zijn agrarische percelen die door de boeren deels met subsidie worden beheerd speciaal voor weidevogels. Een goed jaar waren we ook wel nodig in dit gebied. Het jaar 2013 kende hier namelijk zijn dieptepunt met helaas maar 119 succesvolle paren.”

Ook het Lierderbroek is dit jaar erg succesvol. Met onder andere meer dan 100 paar broedende grutto`s, 35 paar broedende tureluurs en 12 paar broedende wulpen is dit een zeer aantrekkelijk gebied. Intensieve samenwerking tussen boeren en natuurpartijen als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het waterschap Groot Salland heeft er voor gezorgd dat het waterpeil omhoog is gekomen en dat er stukken plasdras (laagstaand water) ontwikkeld zijn. Hier vinden vele vogels hun voedsel.

Naast de bekende weidevogels als Kievit, Grutto, Tureluur, Wulp en Scholekster broeden er in beide gebieden ook bedreigde soorten als gele kwikstaarten, roodborsttapuit, patrijzen, kwartels en diverse soorten eenden.

Waarom de weidevogels dit jaar zo succesvol zijn, heeft te maken met verschillende factoren. “Allereerst de ideale weersomstandigheden, vooral nat en toch veel zon. Daarnaast hebben we dit jaar in mindere mate last gehad van predatie. Dit valt te wijten aan de intensievere jacht van de lokale Wild Beheers Eenheden, maar ook aan de zachte winter waardoor er een hoge muizenstand is. Hier profiteren marters en vossen van waardoor ze de weidevogels misschien wel wat links hebben laten liggen,” aldus Wijnberg.

“Ook de vele inspanningen van de betrokken boeren hebben zeker een grote bijdrage geleverd aan de goede resultaten. Er zijn dit jaar bij de eerste maaironde vele nesten gespaard en ruime pollen gras rondom de nesten blijven staan. Tevens zijn er bij de tweede maaironde vele jonge kuikens door de boeren gevangen en in de kruidenrijke percelen, die pas halverwege juni gemaaid worden, weer vrijgelaten.”

“Laten we hopen dat er volgend jaar weer vele van deze jonge kuikens als volwassen vogels terug zullen keren naar het Sallandse land en dat we hier in onze omgeving nog lang kunnen genieten van deze prachtige vogels.”

Meer informatie is te vinden op de website van de ANV Groen Salland. staging2.groensalland.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.