primeur kalkhennepgevels bij t natuurlijk huus

Bij de nieuwe vergaderlocatie van ’t Natuurlijk Huus is deze week de eerste kalkhennep gevel van Nederland opgetrokken. Kalkhennep is in veel opzichten een bijzonder product. Het bouwt makkelijk. Het is een natuurlijk product. Het isoleert goed. En boeren in de regio kunnen het verbouwen.

Kalkhennep is eenvoudig in verwerking, makkelijk zelf te storten en daarmee geschikt voor zelfbouwers. Het is geschikt voor nieuwbouw, renovatie en kan toegepast worden in gevels, vloeren en daken. Reden genoeg dus, om eens na te denken over kalkhennep.

Er zijn ook veel ecologische voordelen. De basisproducten zijn puur natuur. De gebruikte HESmix® is een volledig natuurlijk mengsel van hennepscheven, hydraatkalk, natuurlijke mineralen en water. Een afgebroken muur is geen bouwafval, je kunt het gewoon op land uitstrooien waar alle materialen weer opgenomen worden in de kringloop.

Kalkhennep heeft een buitengewoon goede co2 balans. De plant is kampioen co2 opname. De langzaam uithardende kalk neemt voortdurend co2 op en zuivert op die manier ook nog eens het binnenklimaat. De muur heeft een heel hoge isolatiewaarde en is tevens damp open, waardoor de vochthuishouding binnen optimaal is. Daarnaast is kalhennep een uitstekende geluidsisolator.

Bijkomend voordeel is dat de hennep in de regio verbouwd kan worden. Hennep groeit op bijna iedere grond, bijmesten hoeft niet en omdat de groei heel dicht is, is er geen enkele reden om met de gifspuit in de weer te gaan. Ook is hennep door de penwortel een bodemverbeteraar. Dit alles drukt de kosten en scheelt arbeid. Als boeren hennep gaan verbouwen is dat ook goed voor de biodiversiteit en dus goed voor de bijenstand.

De toepassing en de mooie eigenschappen van kalkhennep, nu voor het eerst in Nederland bij ’t Natuurlijk Huus in Raalte, zijn voor stromeester Rens Borgers reden Nederlandse stichting voor Kalkhennep op te richten. De kennis haalde hij uit België, de geheime samenstelling van de mineralen uit Zwitserland en HempFlax uit Oude Pekela is de leverancier van de hennep. Met z’n allen hebben ze vorige week de eerste meters gedraaid. Midden juni is de officiële eerste stort.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.