onze man in brazilie totaalvoetbal

Onze Man hoorde over het boek ‘zo speelden wij’ van Arthur van den Boogaard over totaalvoetbal. Een kreet die helemaal uitgehold blijkt te zijn en niks meer te maken heeft met waar het allemaal voor uitgedacht was. Nederland startte tijdens het WK van ’74 met totaalvoetbal als antwoord op het onverslaanbaar geachte Uruguay.

Kortom, begreep Onze Man, totaalvoetbal is niet uitgevonden om met mooi voetbal van wedstrijd naar wedstrijd te hoppen, het is puur bedacht als aanpassing op de kwaliteit van de tegenstander: om te winnen. En die eerste wedstrijd met totaalvoetbal, die werd 0-0…

Daar ga je met al je filosofieën over het typisch Nederlandse spel, over de Hollandse school. En daar ga je met de discussie of Van Gaal 4-3-3 of 5-3-2 of 5-2-3 moet spelen. “Je moet uitgaan van je eigen kracht, we moeten weer totaalvoetbal spelen”, is wat we horen. Maar dat ís dus aanpassen.

Van Gaal paste aan. 4-3-3 werd 5-3-2. Tegen Australië moest ie weer aanpassen, terug naar 4-3-3, maar dat weigerde hij. Pas toen het hopeloos falen ‘niet meer om aan te gluren’ was, pas toen Martin des Indes (“wie is dat?” vroeg Onze Vrouw aan Onze Man) hersenen bleek te hebben, toen werd het systeem weer omgegooid: weer aangepast aan de tegenstander.

Het bracht Onze Man tot de overtuiging dat hij woensdag toch een nieuw fenomeen heeft gezien, een alternatief op totaalvoetbal, een tegenstelling van totaalvoetbal zelfs: totaal geen voetbal!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.