lezing over rouw na niet natuurlijk dood

Op maandag 30 juni is Boelen te gast bij Uitvaartcentrum Kranenburg in Zwolle. Tijdens deze lezing geeft hij inzicht in de verschillen en overeenkomsten in de gevolgen van natuurlijke en niet-natuurlijke verliezen. Daarnaast geeft hij adviezen voor de opvang van mensen die met niet-natuurlijk verlies geconfronteerd zijn. De lezing is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig met deze situatie te maken heeft, zoals zorgmedewerkers, ritueelbegeleiders, (rouw)deskundigen en uitvaartverzorgers.

Schuld- wraak- of angstgevoelens

Volgens Boelen hebben de omstandigheden waaronder een verlies plaatsvindt, invloed op de rouw. Toch stelt hij dat een verlies door een niet-natuurlijke oorzaak – een ongeval, suïcide of moord – niet per se ingrijpender is dan een verlies door ziekte of andere natuurlijke omstandigheden.

Wel komen er vaak, naast natuurlijk het verdriet, allerlei andere gevoelens en verschijnselen bij. Zoals schuldgevoelens, bijvoorbeeld als nabestaanden menen dat zij het overlijden hadden kunnen helpen voorkomen. Of boosheid en wraakgevoelens jegens iemand anders die (al dan niet terecht) voor deze dood verantwoordelijk wordt gehouden. Of angstgevoelens en posttraumatische stress, bijvoorbeeld als de niet-natuurlijke toedracht traumatisch was.

Prof.dr. Paul Boelen is klinisch psycholoog en hoogleraar klinische psychologie, gespecialiseerd in gecompliceerde rouw bij volwassenen, kinderen en jeugdigen. Meer informatie: staging2.paulboelen.nl

Deze lezing wordt aangeboden door Yarden en vindt plaats op maandag 30 juni a.s. in Uitvaartcentrum Kranenburg van 20.00 tot ca. 21.30 uur. Vanaf 18.30 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. Bezoekers dienen zich aan te melden via de website staging2.yarden.nl/aanmelden. De toegang is gratis. Bel voor nadere informatie: 06 4998 3360.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.