laat een wethouder wonen waar die wil

De nieuwe wethouder van Ommen Klaas Smid woont in Hoogeveen. Scheele is daar ook wethouder. Al vier jaar. Al die tijd woont hij in Nijeveen. Deventer heeft Rorink aangesteld de stad als wethouder te besturen. Die woont in Oldenzaal. Raalte koos Hiemstra. Die woont in Deventer.

En in de wet staat dat een wethouder in de gemeente moet wonen…

Wat is dat voor wet? Waarom hebben we die? Vermoedelijk is de wet bedacht vanuit een soort van werkverschaffing. Want iedere wethouder die aan de raad om uitzondering vraagt, krijgt toestemming. Logisch: de meerderheid van de raad vormt namelijk de coalitie en de wethouder is een vertegenwoordiger van die coalitie.

Heerlijk, zoals we elkaar bezig houden. Zonder de wet zouden de meeste wethouders uit de gemeente komen. Met de wet ook. Regels maken over iets dat al zo is, och, het houd je van de straat.

Maar wat zit er achter? Als je op internet zoekt, kom je nergens tegen waarom die regel precies in het leven geroepen is. Jan Piet Hein Donner heeft er trouwens onderzoek nar laten doen. Dat onderzoek vind je onder deze link. Wat opvalt: geen argumenten!En toch wordt er op basis van dat ‘waarom’ besloten of een wethouder in de gemeente moet wonen, dan wel dispensatie krijgt. Sterker nog, in Raalte trad de fractievoorzitter van het CDA terug omdat haar partij een wethouder aannam die in Deventer woont. Elly van Steen stond achter haar principes, ze had de kiezer beloofd dat een wethouder in Raalte zou wonen.

Waar kom je dat nog tegen, zo’n principiële politicus. Ooit haar eigen voormalig premier Balkenende loog Nederland de Irakoorlog in en weigerde daarna mee te werken aan een onderzoek dat die leugen aan zou tonen. PVV-er Wilders presteerde het binnen 24 uur na verkiezingen het struikelblok te laten vallen dat er niet te tornen viel aan de pensioenleeftijd van 65. En ach, we kennen allemaal wel politici die wel eens van principes veranderen.

Als de situatie verandert is dat toch ook helemaal niet erg? En in het geval van de Raalter wethouder Hiemstra veranderde de zaak. Ten eerste krijgen gemeenten meer taken van de rijksoverheid op hun bordje en Hiemstra is toevallig deskundig in die taken. Ten tweede verbetert de digitale wereld zo snel dat het vandaag de dag al weer veel minder uitmaakt waar je woont dan toen die regel een jaar of tien geleden bedacht werd.

Want wat zijn nou helemaal de argumenten die je zou kunnen bedenken. Dat je een gemeente goed moet kennen. Dat je het volk moet kennen. Dat je de gevoelens moet kennen. Allemaal van dat soort dingen. Nou, als je wethouder bent, is dat sowieso al lastig, want als je ergens komt dan is de wethouder er en gaan mensen zich anders gedragen. Van de andere kant kom je als wethouder wel altijd overal, je hebt een verschrikkelijk goede kans de gemeente tijdens je reguliere werkuren heel goed te leren kennen.

Het is misschien juist wel beter niet in je vrije tijd ook nog in de gemeente te wonen. Even afstand nemen, even kijken hoe het ergens anders anders gaat, is dat niet pure winst?

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.