kolonie oeverzwaluwen ontdekt in wijhe

Twee weken geleden is er een kolonie van de bijzondere oeverzwaluw ontdekt in Wijhe. De oeverzwaluw is een van de drie zwaluwsoorten die in Nederland broedt. Oeverzwaluwen overwinteren in West Afrika en broeden in Europa en noord Afrika. In onze streek zijn de oeverzwaluwen aanwezig van maart tot september. Het is een vrij talrijke broedvogel in wisselende aantallen. Een paar jaar geleden was er een kolonie in een tijdelijke zandberg in Olst, die helaas niet door de eigenaar van het terrein gewaardeerd werd. Ook wordt er gebroed in de Duurse waarden.

De oeverzwaluw nestelt in steile zandwanden langs rivieren en beekjes, waar binnen enkele dagen met zijn mede kolonie vogels broedgangen gegraven worden van een halve tot één meter lang. Aan het einde van de gang ligt de nestholte, waar één tot twee legsels per jaar groot gebracht worden. Ieder jaar maken oeverzwaluwen nieuwe nestgangen. Bij gebrek aan natuurlijke oeverwanden kunnen groepen oeverzwaluwen gebruik maken van steile zandhopen bij bouwwerkzaamheden, zoals de nieuwbouw in Wijhe.

Een bewoner van de nieuw aangelegde wijk Noorderkoeslag merkte de vogels op en informeerde IVN Wijhe Olst. Zij troffen in een zanddepot van de gemeente een 25 tot 30 tal gangen aan. Onmiddellijk werd de vondst van de kolonie gerapporteerd aan de Gemeente Olst-Wijhe. Medewerkers van de gemeente zijn direct in actie gekomen. De kolonie is zodanig afgeschermd en veilig gesteld, dat de werkzaamheden toch doorgang kunnen vinden en de zwaluwen met succes kunnen broeden. IVN Wijhe Olst is bijzonder verheugd over de goede en snelle samenwerking met de gemeente Olst-Wijhe.

De kolonie bevindt zich bij een zanddepot van de gemeente, dat afgesloten is voor publiek in verband met drijfzand en instortingsgevaar. Het IVN Wijhe Olst zal de kolonie monitoren en heeft er vertrouwen in dat de oeverzwaluwen hun broedseizoen met goed resultaat kunnen realiseren. Ook wordt er in overleg met de gemeente gekeken of er mogelijkheden zijn om een permanente oeverzwaluw wand aan te leggen. Hier zijn landelijk veel successen mee geboekt.

Het wel en wee van de kolonie zal op de IVN website gerapporteerd worden: https://staging2.ivn.nl/

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.