kinderen leren via tablets op obs tellegen

Openbare Basisschool Tellegen zet weer een stap in de toekomst met een tweede uitbreiding op ICT gebied. De leerlingen krijgen de beschikking over 10 tablets. Deze aanschaf werd mogelijk gemaakt door Markvoort Computers en de eigen Ouderraad, die de Tellegenschool in deze ICT ontwikkeling stimuleert en steunt. De tablets worden ingezet in de onder- en middenbouw van de school, waardoor alle groepen ervaringen opbouwen met de nieuwste media.

Eerder dit schooljaar werd het roer omgegooid in groep 7 en 8, die nu al een aantal maanden voor bijna 70 procent van de lestijd met ondersteuning van het Chromebook leert. “We zijn bezig te ontdekken hoe wij alle mogelijkheden van de moderne ICT optimaal kunnen benutten binnen ons onderwijs,” aldus meester Hennie Fiet, tevens ICT coördinator op de school.

“De keus voor tablets binnen ons team is een bewuste keuze, omdat de jonge kinderen direct via het scherm de computer kunnen bedienen. Daarnaast zijn er tegenwoordig allerlei Apps beschikbaar om kinderen de lettervormen en tafels sneller en beter aan te leren. Wij merken dat de kinderen een hogere betrokkenheid hebben met het leren via de computer, dus langer kunnen werken aan dezelfde leerstof. Ook stimuleert het gebruik van een tablet het ‘spelend leren’ van de kinderen.”

Sinds januari gebruikt de school voor elk kind in groep 7 en 8 het chromebook om hen zo optimaal te kunnen klaarstomen voor het voorgezet onderwijs. “We geven dan natuurlijk ook in basis typevaardigheidslessen, want fout leren typen kan leiden tot RSI- klachten of een lage type-snelheid. In de jongere groepen hebben wij aandacht voor het schrijven, dus willen we liever zo min mogelijk tijd verliezen aan leren typen. Dit is een heel bewuste opbouw, zodat ook het schrijfonderwijs voldoende aandacht kan krijgen in de jongere groepen.”

“De tablets zijn in eerste instantie alleen ondersteunend bedoeld voor wat we de leerlingen zouden willen aanleren. Voordelen zijn dat het heel makkelijk ingezet kan worden. Niet alleen voor kinderen die meer behoefte hebben aan herhaling, maar ook voor kinderen die al een stapje verder zijn. De tablets zijn handzaam en ook veel kindvriendelijker dan de grote computers in de gang die soms een foutmelding geven, waarbij de jonge kinderen of kleuters zich even geen raad weten. Wij zijn heel benieuwd hoe de kinderen deze tablets zullen ontvangen en wat deze tablets nog meer aan mogelijkheden voor het onderwijs met zich meebrengt.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.