jongeren met jop welkom in drostenkamp

De Jop werd maandag officieel in gebruik genomen door wethouder Gosse Hiemstra met een ware graffiti-actie: hij spoot 0572 als finishing touch in een mooi schilderwerk aan de binnenkant van het JOP waarna er cola en andere frisdrank geschonken werd. Dat is overigens niet het vaste consumptiepatroon straks in het JOP. Jongerenwoordvoerder Luke Wielandt: “Daar doen we niet geheimzinnig over. We drinken hier ook wel alcohol. En sommigen roken af en toe ook wel wat.”

Wethouder Hiemstra toonde zich blij omdat er de afgelopen twee jaar slechts één klacht is binnengekomen over de Drostenkamp. “Een container die in het water gegooid was. Het is maar zeer de vraag of dat door deze jongeren gebeurd is.”

Ook de buurt is blij. Een van hen: “Ach, we horen er wel eens wat van, maar we horen het Carmelcollege ook altijd. Niks mis mee.” En een ander, in een min of meer officieel toespraakje: “We hebben nooit overlast ervaren. We vertrouwen er op dat dat zo blijft en niets wijst er op dat dat vertrouwen beschaamd gaat worden.”

En dan de jongeren zelf. Ze stuurden Salland Centraal een jaar geleden een ingezonden brief, omdat ze zich niet serieus genomen voelden. Ze kregen zelfs een samenscholingsverbod! “Achteraf is het allemaal goed gekomen. We hadden het JOP een jaar eerder willen hebben, maar nu het er is, is dat het wachten waard geweest.”

Gemeente, politie, jongeren, de buurt, ze zijn er allemaal blij mee. En de bezoekers van het Drostenkamp? “Nou, eerst zaten we dus op en bankje aan de wandelroute en kwam iedereen langs ons heen. Nu hebben we meer een beschut plekje, dus ze gaan ons helemaal niet meer zien, als we hier zo zitten.” En dat klopt, als je de voorkant van het JOP wil zien, moet je vanaf de sporthal van het Carmelcollege het park in. Als je verder je rondje loopt, zie je het JOP niet terug.

Het is mooi met de jongeren te praten over hun aanwezigheid in het park. Dat sommige mensen ‘bang’ voor ze zijn. Luke Wielandt: “We doen er alles aan dat te voorkomen. Als er mensen langs komen, gaan we aan de kant en we zeggen ze altijd goeiedag. De meesten zeggen wel wat terug en soms komen ze er zelfs bij zitten.” Een van de jongeren haalt er een verhaal bij van twee oude vrouwtjes die eens langs kwamen en zelf drank mee hadden genomen. “Tegen 20.00 uur gingen ze weer weg, want ze moesten op tijd thuis zijn.”

Ook leuk als mensen niet vragen naar wat de huidige jongeren uitvreten, maar als ze over zichzelf en vroeger beginnen: “Vroeger reden we zwart in de trein en dan gaven we valse namen op”, heeft een van de jongeren een oudere horen uitleggen. “Of dat ze een raam van een schuur ingooien en daar dan nooit meer iets van terughoorden.”

Dat zijn zaken die tegenwoordig niet zo makkelijk meer gaan met overal camera’s en een verplichte ID. Er gaat niet zo veel meer ongemerkt. Hoewel, de jongeren hebben een goede verstandhouding met de politie: “Kijk, als hier een fles whiskey op de bank staat, zijn ze verplicht die in beslag te nemen. Als we de fles in een bosje leggen weten ze dat wel, maar dan gaan ze heus niet zoeken. Zolang wij dat vertrouwen niet beschamen, doen zij zó,” legt Luke Wielandt uit en kijkt tussen zijn vingers door.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.