hopelijk oranje of kuipers in de finale

Elke dag in de aanloop naar het WK voetbal in Brazilië spreken wij iemand over zijn visie op het WK. Het laatste woord is aan oud-topscheidsrechter en Deventenaar René Temmink. Temmink floot meer dan 400 wedstrijden in het Nederlands betaald voetbal totdat hij op 2 november 2005 zijn carriere beëindigde na het Champions League-duel Barcelona – Panathinaikos. Gezien zijn vakgebied werpt hij ook zijn licht op de kwaliteiten van Björn Kuipers.

Maar van het mogelijke 5-3-2 systeem dat Van Gaal wil gaan hanteren, is Temmink geen fan. “Het is te behoudend. Nederland is altijd een aanvallende ploeg geweest. We zijn weliswaar kwetsbaar, maar hebben ook drie hele goede spelers op het veld staan. Zij zijn van wereldklasse”, verwijst hij naar Van Persie, Robben en Sneijder. “Ik acht ons dan ook niet kansloos tegen een land als Spanje. Bij een WK gaat het om de vorm van de dag. Alles is mogelijk.”

Het gastland heeft volgens de oud-topscheidsrechter de meeste kans om er met de felbegeerde beker vandoor te gaan. “Zij hebben zoveel geweldige spelers die iedere week op het hoogste niveau hebben gepresteerd het afgelopen seizoen.”

Björn Kuipers

Hoewel alle ogen zijn gericht op het Nederlands Elftal, is ons land op een andere positie ook vertegenwoordigd. Björn Kuipers is namelijk ook in Brazilië om als scheidsrechter deel te nemen aan het WK. Volgens René is dat meer dan terecht. “Kuipers behoort tot de top 3 van scheidsrechters van de wereld.”

Kuipers heeft volgens Temmink een aantal belangrijke kenmerken van een goede scheidsrechter. “Hij is onafhankelijk, weet wat hij wil en streeft naar perfectie. Ik weet dat hij zich enorm goed voorbereidt op wedstrijden. Hij bekijkt videobeelden en analyseert looplijnen om op het veld een topprestatie te leveren. Daarnaast is het ook een heel sociaal iemand, die het succes deelt met zijn team.”

Kuipers is 41, wat betekent dat hij nog vier jaar door mag fluiten op het hoogste niveau. “Het is moeilijk om aan de top te komen, maar ook een uitdaging om aan de top te blijven. Kuipers zou over vier jaar nog een WK kunnen meepakken. Ik zie dat wel gebeuren.”

Kuipers floot onlangs de Champions League finale en had ook de leiding over de Europa League finale in 2013. Maar dit WK zou hij liever niet in de finale staan, zo gaf hij onlangs aan. Hij had namelijk liever dat Oranje daar staat. “Het is begrijpelijk dat hij het voetbalelftal boven hemzelf zet als het gaat om wie de finale haalt. De mensen kopen geen kaartje voor de scheidsrechter. De sport moet het belangrijkste zijn”, zegt Temmink hierover.

“Maar als het Nederlands Elftal het niet redt, dan hoop ik van harte dat Kuipers op 13 juli in het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro op het veld staat.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.