hier in olst wijhe raadswerk

Ga nog je door met je column? Een klein edoch indringend mailtje van Harrie Kiekebosch van Salland Centraal. Een mooie wake-up call en het antwoord is ja. Ik ga er mee door en bijgaand een eerste daad bij het woord.

Aan het woord is Toon Schuiling, raadslid in Olst-Wijhe. Dit is zijn zevende bijdrage in de serie ‘Hier in Olst-Wijhe’.

Dat jullie de afgelopen twee maanden op deze site weinig tot niets van mij hebben gehoord heeft met twee zaken te maken. Allereerst de verkiezingsuitslag. Als PvdA Olst-Wijhe hebben wij flink verloren en dat heeft er behoorlijk ingehakt. En daarna ben ik gewoon knetterdruk geweest met het raadswerk. Ik loop best al een tijd mee in het openbaar bestuur maar ik heb het werk als raadslid – in tijd – gruwelijk onderschat

Nu, twee maanden na de installatie, is alles een beetje ingedaald en ontstaat er weer wat ruimte. Bijvoorbeeld voor het oppakken van de pen. Bedoeling is dat ik jullie gemiddeld een keer in de twee, drie weken wat ga vertellen over waar ik, als gemeenteraadslid van Olst-Wijhe, zoal tegen aan loop. En ik hoop op reacties. Politiek is namelijk niet alleen zenden, maar zeker ook ontvangen.

Het kan niemand ontgaan zijn dat de gemeenten er vanaf 2015 aanmerkelijke taken op het gebied van zorg en werk bij krijgen. Dat leidt tot veel vragen van inwoners. Daar waar bestuurders en beleidsmakers al een aantal jaren doende zijn met de decentralisaties, de kanteling, toekomstarrangementen, transities en ander bestuurlijk abracadabra, dringt het nu ook op straat door dat er wezenlijke veranderingen op komst zijn.

De afgelopen weken ben ik door drie inwoners aangesproken op het thema vervoer. Het vervoer van cliënten naar zorgboerderijen en instellingen. Dat wordt nu over het algemeen netjes geregeld door de overheid. Maar hoe gaat straks, gaat er iets veranderen, komt er een andere vervoerder, wordt er een hogere eigen bijdrage gevraagd of vervalt het vervoer misschien wel helemaal? Vragen en nog eens vragen. De heldere antwoorden ontbreken vooralsnog. En dat valt niemand te verwijten. Nog niet althans. Op de gemeentehuizen worden alle zeilen bijgezet om de beleidsmatige notities op tijd klaar te krijgen, om zicht te krijgen op de beschikbare budgetten, om de inkoop te regelen en meer van dat soort ingewikkelde dingen.

En natuurlijk is het superbelangrijk dat het proces op orde is. Het gaat om belangrijke verantwoordelijkheden, om grote sommen aan gemeenschapsgeld. Maar het is ook belangrijk dat de blik nu snel ván het papier en het beeldscherm af gaat en óp de mensen wordt gericht.

Voor honderden mensen in Olst-Wijhe gaat er per 1 januari 2015 het nodige veranderen. Zij moeten goed geïnformeerd worden over wat hen te wachten staat. Dat is een enorme klus. Dat doe je niet alleen met een folder of met een verwijzing naar de een of andere website. Dat doe je door middel van een persoonlijk gesprek. Dat kan in een gemeente Olst-Wijhe. Daar hebben wij de schaal voor. Het gaat om mensen.

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.