hans groen komt met nieuwe productie

De Raalter componist Hans Groen komt in 2015 met een nieuwe grote productie. Met de show ‘Vecht voor Vrijheid’ wil hij een muzikaal monument voor 70 jaar bevrijding brengen.

Kunnen grote muzikale projecten alleen in de grote steden in het westen van het land van de grond komen? De nuchtere Sallander zal deze vraag weliswaar aarzelend, maar waarschijnlijk toch bevestigend beantwoorden. Hans Groen is echter een nuchtere Sallander uit de categorie die zijn hoofd bij tijd en wijle graag boven het maaiveld uitsteekt. Dat deed hij onder andere bij de succesvolle projecten ‘Vecht voor Vrede’ in 1995 en 2005. Als het aan hem ligt, wordt in 2015 onder de titel ‘Vecht voor Vrijheid’ zelfs een tandje bijgeschakeld.

De aanleiding is nog steeds hetzelfde: de verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de vrijheid die we nadien met z’n allen mogen ervaren. Het jaar 2015 geeft alle aanleiding om extra uit te pakken, want dan is het al weer 70 jaar geleden dat we zijn bevrijd van de bezetter. “Het is een herinnering die we levend moeten houden. Ook al is de leeftijdscategorie, die in de oorlog heeft gevochten, zo langzamerhand niet meer op deze aardbodem te vinden. Wel is het goed om enkele aanpassingen door te voeren. Door te kiezen voor het thema vrijheid in plaats van vrede kunnen we het in een breder en actueler kader plaatsen”, legt Groen uit.

Wat heel lang nog als een voornemen door zijn hoofd spookte, begint nu steeds vastere vormen aan te nemen. Er zijn inmiddels gesprekken geweest met de gemeente en diverse potentiële geldschieters en er is een projectteam van vakmensen geformeerd dat al een aantal keren bijeen is geweest. “In de basis moet ‘Vecht voor Vrijheid’ net als zijn voorgangers een groot(s) muzikaal project worden, maar meer dan voorheen willen we een link leggen tussen heden, verleden en toekomst. Naast het grote spektakel op 5 mei willen we daarom van alles organiseren, van educatieve projecten voor scholen tot bijvoorbeeld een bevrijdingsloop.”

Groen nodigt daarom graag alle inwoners van de gemeente Raalte uit om mee te denken over het concept van ‘Vecht voor Vrijheid’. Suggesties zijn van harte welkom via e-mail jhgroen@home.nl. Ook wordt iedereen, particulier of bedrijf die een financiële bijdrage wil leveren of financieel garant wil staan, opgeroepen om zich te melden. Net na de zomervakantie moet duidelijk worden of het project ‘Vecht voor Vrijheid’ doorgaat en hoe de plannen er verder uitzien.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.