Home / archiefcentraal / haen sport het is voorbij…

haen sport het is voorbij…

Een bijzonder vreemd sportseizoen is voorbij. Het vreemde zat nationaal en internationaal gezien vooral in het deel januari tot en met juni. Vanaf januari bestookte de gay-wereld ons met het onrecht wat met name in Sochi een hoogtepunt moest bereiken. Zelfs onze koning mocht geen biertje drinken met Poetin. Het is overgewaaid en we horen niets meer over de homorechten in Rusland. Nog even een opleving over de vrouw met baard door de gay-scene en het werd stil.

Waar we ook niets van horen, is wat er allemaal in Brazilië aan de hand is. Geen homo die op komt voor de 200 kinderen die daar dagelijks verdwijnen, de kinderprostitutie, de martelingen bij kinderen. Kinderen die niet voor hun eigen rechten kunnen opkomen. Homo’s kunnen voor hun rechten opkomen, kinderen niet. Waar is die solidariteit nu? Hoe egoïstisch kun je zijn? Nee, niets is belangrijker dan het feestje van Blatter. Dat de Brazilianen zelf in actie komen vinden we prima, maar hen ondersteunen? Ho maar!

Regionaal is het sowieso al jaren kommer en kwel. Het sportbeleid in de gemeente Raalte 2014 wordt een dieptepunt. Tijdens de verkiezingscampagnes was sport toch zó belangrijk. Nu blijkt waarom: daar kan veel geld weggehaald worden, tenminste als het niet over voetbal gaat. Ooit was beloofd dat 2 voetbalclubs een kunstgasveld kregen en deze belofte moet nu ingelost worden. Ten koste van de andere sporten, daar volgt bezuiniging op bezuiniging. Al die clubs die geen eigen kantine hebben en dus niet zelf iets terug kunnen verdienen krijgen weer klappen. Als die clubs die accommodatie moeten delen of een belabberde accommodatie hebben.

Laat ik niet beginnen met wat er in het verleden allemaal beloofd is en nooit waar gemaakt. Laat ik het niet hebben over de tonnen die zijn uitgegeven aan onderzoeksbureaus en waar nul-komma-nul mee gedaan is, behalve bezuinigen.Laat ik het niet hebben over de kracht van de combinatiefunctionarissen: zeer waardevol gebleken, maar nu op de schopstoel. Laat ik het niet hebben over al die CDA-wethouders in de afgelopen 15 jaar die sport in de portefeuille hadden en geen idee hadden wat sport voor betekenis heeft.

Laat ik het niet hebben over GB-wethouder Hoge die nauwelijks wist dat je in een zwembad ook kon zwemmen. Laat ik het niet hebben over figuren als Wim de Hair, die in 2006 en 2007 Raalte op de kaart wilde zetten met zijn Klein Papendal en daarna het woordje sport nauwelijks kon uitspreken.

Er is een nieuw college, sorry, geen nieuw college, want we gaan door met dezelfde mensen. Zelfs Hiemstra mag tot eigen verrassing wethouder sport blijven. Het is wel duidelijk waarom: hij mag de sport verder saneren, hij mag de deal met Rohda om geen volledige 2e sporthal te bouwen invulling geven. Sport en gemeente Raalte: handjeklap van de eerste orde. Straks moet de ROHDA-hal een grote opknapbeurt krijgen: wedden dat daar wel geld voor is?

We mochten meepraten over Nieuw Tijenraan. Alle suggesties ter verbetering, mits binnen het gesteld budget, werden zogenaamd serieus genomen. Niets is minder waar. De suggesties worden vertaald naar bezuinigingen op het budget. Nu weten we waarom we mee mochten praten: bezuinigen.

Het bureau dat het traject begeleidt produceerde zelfs verslagen van gesprekken die niet overeenkomstig het besprokene waren. Het leek op knip-en-plak-werk, geschreven naar een doelstelling toe. Daar wordt dan de keuze op gemaakt.

Als over 10 jaar 30% mensen minder naar het zwembad gaan door bezuinigingsmaatregelen nu, als kinderen straks alleen nog kunnen voetballen omdat de rest te duur is, als je verenigingen jarenlang van alles beloofd (o.a. atletiek) maar alleen beloftes aan de voetbal gaat inlossen, ja, dan kennen we Raalte zoals het altijd was. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

En straks op het Sportgala wil ik geen raadslid of wethouder meer zien. Daar staan immers de mensen die gepresteerd hebben, ondanks de gemeente. Of laat ik die wethouder uit Deventer niet horen zeggen: “Jullie hebben Raalte op de kaart gezet”! Hoe hypocriet durf je te zijn?

Eigenlijk hoeven we alleen nog maar te zeggen:

diep, diep respect voor al die vrijwilligers in de sport, ondanks de gemeente Raalte!

HAEN

Lees ook

Gemeentesecretaris Karin Cornelissen weg bij Raalte

RAALTE – Gemeentesecretaris Karin Cornelissen gaat de gemeente Raalte in het eerste kwartaal van dit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.