Home / archiefcentraal / gezond en natuurlijk op naar mediterraan

gezond en natuurlijk op naar mediterraan

Voor de meeste mensen bestaat de associatie met het mediterrane dieet uit veel olijfolie en een glas rode wijn. Het echte dieet gaat veel verder dan dat. Ook is de mediterrane keuken niet één keuken maar een mengeling van verschillende typische voedingspatronen die in de vroege jaren zestig gangbaar waren in Kreta, Griekenland, Zuid-Italië, Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal. In Italië eet men bijvoorbeeld meer deegwaren en kaas, in Spanje en Portugal eten de mensen meer aardappelen. Ook is mediterraan al lang niet meer zo mediterraan. De Griekse salade die in fastfoodrestaurants wordt aangeboden, heeft nog amper iets te maken met de oorspronkelijke Griekse salade.

Uit een rapport van de voedsel- en landbouworganisaties van de VN blijkt dat ook in de mediterrane landen obesitas een grootschalige epidemie aan het worden is. In Griekenland is maar liefst 75% van de bevolking te dik, zelfs dikker dan de Amerikanen. De Grieken hebben het hoogste BMI in Europa. Ook Spanje en Portugal scoren hoger dan wij Nederlanders. Hoe gezond is mediterraan dan nog. In internationale studies stelden we toch steeds vast dat het mediterrane dieet het risico op sterfte aan hartinfarcten, kanker en beroerte met tientallen procenten deed verminderen. Ook de fastfoodepidemie heeft toegeslagen in Zuid-Europa en de gekookte en rauwe groenten en het vele fruit heeft plaats gemaakt voor voeding die uitpuilt van ongezonde vetten en suikers.

Daar waar mensen vroeger hun eigen voedsel bewerkte in tuintjes met linzen en kikkererwten zoeken ze nu hun heil in de supermarktketens. Ook de olijfolie, vlees, vis en gevogelte is vervangen door verzadigde en trans vetzuren. De lekkere gezonde zaden en noten worden nu in zakken gebrand en gezouten aangeleverd. Daar waar in de mediterrane keuken nog respect was voor de vaste tijden van de maaltijd is ook die cultuur vervangen door het westerse patroon van, “geen tijd om te eten”. Gek genoeg leven de dikste mensen van Europa nu in landen waar de gezondste maaltijden te bereiden zijn. De Europese unie heeft ons toch tot een eenheidsworst gemaakt. De zomer komt eraan dus past u op met mediterraan.

info@matera.nl

Lees ook

Inloopspreekuren voor reizen met OV weer opgestart

REGIO – De OV-ambassadeurs starten weer met inloopspreekuren voor 55-plussers die meer willen weten over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.