gezond en natuurlijk glaasje sap

Er zijn heel wat mensen die in de supermarkt blindelings hun kar vullen met allerlei voedingsproducten, zich hooguit laten leiden door de prijs of wat povere informatie op het etiket. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die kritische vragen stellen over voeding. Steeds meer aandacht is er ook voor vers sap uit groente en fruit. Sap is vloeibaar voedsel zonder enige weerstand, is uiterst licht verteerbaar, gezond en het kost weinig energie het naar binnen te werken.

Ongeveer twee jaar geleden ging ik overstag, kocht een prachtige elektronische pers en was elke zaterdagochtend op de markt te vinden op zoek naar verse groente en fruit. De marktkoopman kende me al, dozen met gebutste vruchten bewaarde hij voor me. Hele tassen en dozen gingen mee naar het parkeerterrein. Samen shoppen met zoonlief.

Rijk aan vitaminen en mineralen, bioactieve stoffen. Rijk aan kalium, natriumarm, heeft het een bloeddruk regulerende werking. Sinds mijn hartproblemen en verhoogde bloeddruk let ik daar goed op. Onlangs op consult bij de specialist zal ik ook vol trots de bloeddrukwaarden en de verbaasde blik van de arts, “goed bezig”. Sap is rauw en ongeschonden en bevat veel levenskracht, sap is goed voor ons zuur basen evenwicht. Door de vloeibare vorm is het ook niet erg dat er minder vezels in het sap zitten, de passage door de darm gaat toch razendsnel. We krijgen op deze manier lekker veel fruit binnen. Niemand zal het in zijn hoofd halen vier sinaasappels achter elkaar te eten maar een glaasje sap tik je makkelijk weg. Nog wel even een opmerking: Pers nooit groente en fruit tegelijk in de pers maar doe het altijd gescheiden. Fruit en groente hebben een totaal andere opbouw en verteren ook anders.

Nu vraagt men zich misschien af waarom ik zo op de geperste sapjes zit, terwijl in de supermarkten deze producten te kust en te keur verkrijgbaar zijn. Het industrieel sap is echter gemaakt uit een soort concentraat. Men maakt van deze vruchten een soort siroop door verdamping van het water, voegt industriesuiker, zoetstoffen, synthetische vitaminen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen toe. Dit staat ook wel op de verpakking vermeld. Deze sappen zijn dus niet vergelijkbaar met mijn vers geperste glaasje sap. Ik blijf dus graag mijn gang maken naar de zaterdagmarkt en maak een gezellig praatje met de groenteboer.

info@matera.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.