gemeenteraad stemt in met lening voor gae

De gemeenteraad heeft met een behoorlijke meerderheid ingestemd met het plan om Go Ahead Eagles geld te lenen voor de verbouw van het stadion. In een rumoerige vergaderzaal in de Lindeboom stemden 25 raadsleden voor, en 10 tegen het voorstel van het college. De voetbalclub kan nu een eerste lening van 6 miljoen euro tegemoet zien.

De oproep van voorzitter Lugt aan de Eaglesaanhang om zich te laten zien tijdens de vergadering, bleek niet onopgemerkt gebleven. Een groot aantal fans verzamelde zich bij de Lindeboom zowel binnen, als buiten op de parkeerplaats. Daar was een geluidsinstallatie geplaatst zodat iedereen het debat kon volgen.

Goed begin voor GAE

Binnen begon de vergadering positief voor Go Ahead Eagles. Deventer Nu, Deventer Belang, D66 en PvdA gaven achter elkaar aan in te stemmen met het huidige voorstel van het college. Ondanks de opening van burgemeester Heidema, waarin hij aan de supporters duidelijk maakte dat het er bij een raadsvergadering iets anders aan toe gaat dan bij een voetbalwedstrijd, barstte er zo nu en dan gejuich los in de zaal.

GroenLinks doorbrak de reeks met ‘voorstemmers’. Carlo Verhaar gaf aan grote waardering te hebben voor het beleid van de club de afgelopen jaren, evenals voor de sportieve prestaties. “Maar resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Er zijn teveel onzekerheden en het is ook voor de club zelf niet slim om te lenen. Het bedrag dat telkens moet worden afgelost gaat drukken op de begroting”, stelde Verhaar. Ook achtte hij de buffer van Eagles niet grote genoeg om grote tegenvallers op te vangen en vond hij een lening verstrekken aan een marktpartij niet de taak van de gemeente.

Ook de VVD stemde niet in met het voorstel. “Het is een keuze tussen het hart en het verstand”, begon Lars Wuijster. “Maar als we geld lenen aan Eagles, moeten we dan ook geld lenen aan andere marktpartijen en sportverenigingen?” Wuijster stelde dat het niet de kerntaak is van een moderne gemeente om een betaald voetbalclub geld te lenen: “De gemeente is geen bank.”

Marco Swart

VVD-fractievoorzitter Marco Swart werd vervolgens behoorlijk onder vuur genomen. Hij zat immers in het voorgaande college en bereidde daarin de lening aan Go Ahead Eagles voor. Swart reageerde op deze draai met de woorden: “In een collegepartij vervul je nu eenmaal niet dezelfde rol als in een oppositiepartij. In de oppositie ben je tegenstander van het college.” De Eaglesaanhang kon deze uitspraak op z’n zachtst gezegd niet waarderen en ook Carlo Verhaar (GL) gaf aan dat dit in zijn ogen grootse onzin was: “Wij zitten ook in de oppositie, maar zijn niet altijd tegen het college.”

Na de VVD was het woord aan Erik Stegink van Gemeentebelang. Ook hij stipte de onzekerheden aan die meekwamen met de lening, en vroeg het college om zicht te houden op de financiële situatie bij de voetbalclub. “Er moet controle gehouden worden en de gegevens moeten inzichtelijk zijn.” Toen wethouder Liesbeth Grijsen aangaf hier goede afspraken over te hebben gemaakt, gaf Stegink aan dat Gemeentebelang instemt met het voorstel. Niet unaniem overigens, want Marcel Elferink was principieel tegen.

De ChristenUnie stemde tegen de lening met de opmerking dat zij het tegen de regels van het eigen financiële beleid van de gemeente vond ingaan.

‘Het is geen steun’

SP, Deventer Sociaal en CDA stemden allen in met het voorstel. CDA-fractievoorzitter Henk Groothuis wou nog duidelijk maken dat hij de lening niet zag als steun aan een commercieel bedrijf. “Er is namelijk geen sprake van steun”, stelde hij. “Het is een lening”.

Uiteindelijk werd er per hoofd gestemd. Met 25 voor en 10 tegen was de buit binnen voor Go Ahead Eagles. En dat werd binnen met luid gejuich, en buiten met vuurwerk volop gevierd door de supporters.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.