eerste hennepstort door wethouder

Wethouder Wout Wagenmans heeft zaterdag officieel de eerste kalk-hennep gestort voor de muren van de nieuwe vergaderruimte bij ’t Natuurlijk Huus in Raalte. Het gaat om de eerste kalk-hennep-muren van Nederland die van geheel natuurlijk materiaal zijn. Direct na de eerste stort werd de stichting Hennepbouw Nederland opgericht.

“Ik hoop dat we als gemeente de komende vier jaar dit soort initiatieven meer ruimte kunnen geven,” aldus Wagenmans, die net weer als wethouder in Raalte benoemd is. “Als gemeente moeten we blij zijn met dit soort maatschappelijke participatie. We moeten meer dan ooit werk maken van een duurzame samenleving en, ook ingegeven door de crisis, moet de burger daar steeds meer zelf invulling aan geven. Daarbij is het voor de gemeente sowieso van belang meer te luisteren naar initiatieven van burgers.”

Rens Borgers uit Heino is de grote animator van de hennepbouw. Als stromeester begeleidt Borgers de bouw van de vergaderlocatie waarvan de lengtemuren opgetrokken zijn van strobaal. Tijdens de bouw werd het spiksplinternieuwe procedé van de hennepkalk ‘ontdekt’. Want hennepkalk zelf bestaat al wel iets langer. De samenstelling is nu dusdanig aangepast dat het eindproduct geheel natuurlijk is terwijl de hennep tijdens zijn groei meer CO2 omzet in zuurstof dan dat de productie zuurstof omzet in CO2. Borgers is inmiddels het bouwbedrijf Ecobouwen Salland gestart, waarmee hij enig importeur van dit product is geworden.

Hennep op zich heeft veel meer voordelen. Je hebt geen pesticiden nodig tijdens het verbouwen, het groeit op schrale grond dat niet bemest hoeft te worden, je kunt het in de buurt verbouwen. Een keer omgezet tot een muurtje reguleert het de vochthuishouding, is het zo isolerend dat de nieuwe ruimte ter grootte van een leslokaal slechts een straalkacheltje nodig heeft voor verwarming. Daarnaast is de verwerking heel simpel. Je stort de hennep in een mal en een half uurtje later is het klaar.

De nieuwe vergaderruimte maakt ’t Natuurlijk Huus aantrekkelijker voor vergaderingen, omdat er zo twee ruimtes gebruikt kunnen worden. Agnes Heethaar: “We kunnen dan grotere groepen herbergen, groepen opsplitsen, een lunch aanbieden in een andere ruimte. De behoefte aan vergaderen in onze natuurlijke omgeving is groot en zo kunnen we nog meer service bieden.”

’t Natuurlijk Huus is een particulier voorbeeldproject voor een duurzame, natuurlijke manier van leven, waarbij ‘bouwen’ een belangrijke component is. De nieuwe ruimte is daarbij een middel, maar meteen ook een doel. De bouw wordt uitgevoerd door leerlingen van het Deltioncollege. Heethaar: “Daardoor duurt de bouw wel wat langer, maar intussen hebben heel wat studenten – ook van Saxion en het Carmelcollege – hier onze principes al kunnen ervaren. En omdat het allemaal wat langer duurt, hebben we tussendoor ook de kans aanpassingen te doen. Die hennep was er nooit gekomen als we sneller hadden gewerkt.”

‘Samenwerken’ is een sleutelwoord bij ’t Natuurlijk Huus. Zonder subsidie (alleen voor en tv-serie en voor de site heeft de overheid de helft van de kosten voor haar rekening genomen) kan het projecet toch al maar groter worden. Heethaar: “Ondernemers verbinden zich graag aan ons, omdat ze via ons hun duurzame product goed onder de aandacht kunnen brengen. En tijdens de eerste stort kregen we ook weer ondersteuning. De Knapenvelder, de Wereldwinkel en Sallandsbier hebben dat mogelijk gemaakt.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.