een op zes ouderen raalte drinkt veel te veel

Een op de zes ouderen uit de gemeente Raalte drinkt problematisch veel alcohol. Ouderen in omliggende gemeenten drinken stukken minder. Je zou dus haast kunnen stellen dat Raalte een alcoholenclave is.

De cijfers baren het gemeentebestuur zorgen. Ook bij Tactus Verslavingszorg is het fenomeen bekend, maar daar stellen ze dat Raalte niet uniek is. “In het algemeen kan gezegd worden dat alcoholmisbruik explosief groeit onder 55-plussers. In de afgelopen tien jaar is het aantal ouderen dat overmatig alcohol gebruikt meer dan verdubbeld,” laat een woordvoerder van Tactus weten. “Signalen van deze problematiek bij ouderen zijn er steeds vaker. Dit komt dan ook steeds meer tot uiting in de aanmeldingscijfers in de verslavingszorg. Was tien jaar geleden nog 13 procent van de alcoholcliënten ouder dan 55 jaar, inmiddels is dit gestegen naar 20 procent.”

Uit de Ouderenmonitor van 2011 van de GGD IJsselland blijkt dat één op de vijf ouderen overmatig alcohol gebruikt. Uit cijfers van de Ouderenmonitor in 2010 blijkt dat in Raalte 27 % van de mannen en 19 % van de vrouwen boven de 65 jaar een overmatige drinker is. Voor mannen geldt dat bij het drinken van meer dan 14 glazen per week en vrouwen drinken volgens deze norm overmatig bij meer dan 7 glazen alcohol per week. Naast het aantal glazen, is het de aanbeveling om maximaal 5 dagen per week alcohol te drinken. Ruim een kwart van de ouderen in IJsselland houdt zich daar niet aan. Mannen drinken vaker alcohol en drinken vaker overmatig dan vrouwen.

Overmatig drankgebruik, problematisch alcoholgebruik… Hoe herken je het eigenlijk? Belangrijke aanwijzingen voor probleemgebruik zijn bijvoorbeeld alcohol nodig hebben om te kunnen ontspannen, om in een andere stemming te komen, om een bepaalde angst te overwinnen of zenuwen tot bedaren te brengen.

Ook kun je het herkennen aan niet genoeg hebben aan 1 of 2 glazen, maar dagelijks meer drinken en vaak situaties opzoeken waar alcohol gedronken wordt. En dat je wel wil stoppen of proberen om overdag niet te drinken, maar daar niet in slagen. Ook kun je het herkennen als iemand snel en gulzig drinkt, stiekem drinkt, vaak naar drank ruikt en kauwgum eet om de dranklucht te verbergen. Soms krijgen mensen zonder alcohol ontwenningsverschijnselen, zoals trillende handen, transpireren en slecht slapen.

Ruzies binnenshuis gaan vaak over drank. Wie veel drinkt, acht de drempel om beschonken achter het stuur van de auto te stappen ook lager.

Maar hoe komt het eigenlijk dat er steeds meer ouderen problematisch veel drinken? Trias zegt: “Het is een algemene trend die we zien. Dit geldt ook voor andere plekken in Nederland. Alcoholgebruik is steeds normaler geworden. Door veranderingen als stoppen met werken, het verlies van een partner of een andere woonsituatie grijpen senioren sneller naar alcohol. Bovendien heeft de oudere van nu vaak meer te besteden en is mobieler dan ooit tevoren.”

Raalte probeert om het alcholgebruik onder haar oudere inwoners terug te dringen. Dat is het uitgangspunt van het gezondheidsbeleid vormgegeven binnen het project Raalte Gezond!. Raalte Gezond! is het gemeentelijk programma waarin alle activiteiten samenkomen die bijdragen aan fitte en gezonde inwoners. Het gebruik van overmatig alcohol is één van de aspecten van ongezond gedrag. Het terugdringen van overmatig alcoholgebruik is daarom een belangrijk aandachtspunt.

De gemeente Raalte en Tactus hebben een preventieaanpak ontwikkelt gericht op alcohol en ouderen (en volwassenen) om de oudere en zijn omgeving bewust te maken van de risico’s die kleven aan (overmatig) alcoholgebruik op oudere leeftijd, zodat de oudere op eigen kracht of zo nodig bijgestuurd met hulp deze risico’s kan verminderen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.