een droomhuis bouwen met minimaal budget

Het klinkt misschien wel te mooi om waar te zijn, maar het is nu gaande aan de Portlanderdijk in Nieuw Heeten. Een droomhuis bouwen met minimaal budget. Joost en Janou Klanke doen het. Ze hebben onlangs Amsterdam verruild voor het Sallandse platteland. De planning is dat ze nog dit jaar in hun nieuwe huis trekken.

“Na de geboorte van onze kinderen moest het roer om. Wij waren de stadse drukte beu. Het was de hoogste tijd voor een huisje op het platteland, een moestuin en een trekker. We verlangden naar een vrijstaand huis, duurzaam gebouwd. Een totaal onrealistische droom voor twee zzp’ers met minimaal budget. Maar alles kan,” stellen Joost en Janou. “Een restauratietimmerman en kunsthistorica moeten toch de vaardigheid en creativiteit in huis hebben om deze droom te verwezenlijken?”

“Vol vertrouwen zijn we in het avontuur gestapt. Niet onbezonnen, maar met een open blik en vrij van pessimisme. Op 31 maart kochten we een prachtig stuk grond in het mooiste deel van Nederland. Vanuit onze stacaravan kijken we nu naar de landerijen, het groene gras, de koeien, de heuvelrug en al het andere dat Salland Salland maakt.”

De voorbereidingen van de bouw zijn in volle gang. Het huis is een initiatief van Creative Earthitects, het bedrijf van Janou. Dit bedrijf wil het creatief brein van ondernemers prikkelen om hun werkzaamheden duurzaam uit te voeren. “De bouw van ons huis is daarvan een voorbeeld. Wij willen laten zien dat je ook met een klein budget kunt kiezen voor duurzaam bouwen. “

Joost bouwt als eigenaar van J&J Restauratie, een restauratietimmerbedrijf, het huis zelf. Samen met architect Marten Jansen is het ontwerp vastgesteld. Voor ieder bouwonderdeel heeft Joost een duurzame oplossing bedacht. Daarbij daagt Janou hem uit creatief te denken, door standaardoplossingen overboord

te gooien en ongebruikelijke methoden voor te stellen.

Goedkoop en duurzaam, hoe is dat mogelijk? “Het devies is: ‘Houd het simpel’. Hoe ingewikkeld het ontwerp ook is, de uitvoering moeten altijd in teken staan van eenvoud en ambacht. Wij werken niet met zware machines, die milieubelastend en duur zijn. Een handvol familie en een zelfgebouwde, handbediende kraan voldoen. Duurzaam hout is het basismateriaal van ons huis. Goed onderhouden hout overleeft ons ruim, hardhout is niet nodig. We ondermijnen de schroef en kiezen voor deuvelverbindingen. Waar we niet ontkomen aan milieubelastende materialen, kiezen we voor tweedehands materialen.”

De arbeid blijft goedkoop door te werken vanuit J&J Restauratie. Een eenmanszaak heeft weinig overheadkosten en aandacht voor ambacht. “Onze woning is dé betaalbare, duurzame, vrijstaande woning naar uniek ontwerp. Met kerst hangt een krans op de deur. Bent u benieuwd naar de afloop van ons avontuur? Heeft u tips of ideeën? Kom eens langs aan de Portlanderdijk 28 te Nieuw Heeten of mail ons.”

Zie ook staging2.jenjrestauratie.nl . Wil je informatie of ideeën aandragen? info@jenjrestauratie.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.