duitsland nederland in het wielrennen

Het WK voetballen moet nog beginnen, maar de Tour zit er ook al weer aan te komen. Onze Man van CRT Raalte is vooral met de tour bezig. En dinsdag starten er we in onze krant ook mee. Hier de eerste column van Onze Man. (Maar denk er wel aan: je moet ook nog even onze wk-poule invullen!)

‘Het lijkt de Tweede Wereldoorlog wel, maar dan omgekeerd.’ Onze Man begrijpt niet direct wat zijn Duitse collega bedoelt. ‘Een invasie van duizenden Nederlanders in Duitsland’, blijft zijn oosterbuurman vaagtaal spreken. ‘Erklärst du sich näher’ doetste Onze Man in zijn beste schoolduits.

Zijn collega woont nabij Tecklenburg en heeft op zaterdag na Hemelvaart een stoet van Hollandse wielertoeristen door zijn woonomgeving zien zwoegen, puffen en hijgen, van het ene stille landweggetje naar de andere onmogelijk steile klim. De Duitser is niet eens boos op al die drukte, eerder spreekt er verbazing in zijn stem. ‘Oh das’, gaat Onze Man nu eindelijk een lichtje branden, waarna hij trots vervolgt: ‘ich war dahbei’.

Hij vertelt van de Teutenbürger Rundfahrt, notabene georganiseerd door CC75, de wielervereniging uit Nijverdal. Van alle deelnemers is 95% Nederlander, aan de shirts te zien. Tourclub Rijssen, KokkiesBikes, Ait Vedan, OWC; allemaal shirts die Onze Man voorbij is gereden. ‘Alleen de jongens van mijn eigen CRT moest ik laten gaan, maar dat is dan ook onze A+-ploeg.’

Onze Man legt zijn Duitse collega uit dat dergelijke massale klimtochten een belangrijk onderdeel uitmaken van de wielercultuur in Nederland. Bekendste voorbeeld is natuurlijk Alpe d’Huzes, die afgelopen donderdag vijfduizend Nederlanders op de fiets bracht om zich meerdere malen de Nederlandse berg op te hijsen. ‘En in september zijn er weer heel wat Nederlanders die de Mont Ventoux aanvallen.’

Terwijl bij het voetballen de rivaliteit Nederland-Duitsland groot is, is bij wielrennen het tegendeel het geval. Nederlandse wielrenners scoren al negen jaar geen etappezege in de Tour, Nederlandse ploegen doen het des te beter. Zo won Argos Shimano in de Tour van 2013 liefst vier etappes. Ze kwamen alle vier op naam van de Duitser Marcel Kittel. Opnieuw spreekt er verbazing in de stem van de Duitse collega van Onze Man.

‘Jullie hebben een vlak land, waar je uitstekend kunt leren sprinten. In plaats daarvan beklimmen jullie overal in het buitenland allerlei heuvels en bergen. Om vervolgens Duitse sprinters aan te trekken voor jullie wielerploegen. Rare lui, die Nederlanders.’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.