doormodderen met te kleine gemeenten

Opinie – De superprovincie gaat niet door. Plasterk komt ook niet een nieuw voorstel tot herindeling van bestuurlijk Nederland. Doodzonde.

VVD en PvdA zijn groot voorstander van hervorming van de bestuurslagen van ons land. D66 en Groen Links weigerden echter mee te werken aan een politieke meerderheid. Die twee partijen maken overmatig gebruik van die machtspositie en veroorloven zich hun hand te overspelen met het pakketje aanvullende eisen dat ze op tafel legden om mee te gaan in het Plasterk-plan. VVD’er Remkes die de baas is in Noord Holland is trouwens ook tegen. Tja, want als je aan hun baantjes gaat komen….

Het superprovincie-plan van Plasterk was provincies in het westen samen te voegen zodat de middenlaag van ’s lands bestuur in dat deel van ons land steviger zou zijn dan de grote steden. Die superprovincie was slechts een onderdeel van een totaalplan, dat nu ook in de kast gaat. De kans op hervorming van te kleine gemeenten, overbodige waterschappen en graatloze provincies is verkeken.

VVD-man Rutte haalt New York altijd als voorbeeld aan. Daar wonen net zo veel mensen als in heel Nederland, en dat wordt bestuurt door één burgemeester en één gemeenteraad. En het gaat goed daar!

Als je hier van Ommen naar Dalfsen, naar Raalte, naar Olst-Wijhe naar Deventer rijdt, heb je vijf gemeenten, een provincie en drie waterschappen doorkruist. En dan ben je dus 150-duizend inwoners verder. Het zou ons niet verbazen als bij die gemeenten, waterschappen en provincie gezamenlijk 3000 ambtenaren werken; dat is een ambtenaar op vijftig inwoners. We rekenen dan de ambtenaren van het rijk, van de politie en van de belastingen niet mee.

Naast ambtenaren heb je ook de besturen nog. Een stuk of twintig wethouderachtige types, en tegen de 200 raadsleden-achtige mensen (die heten in provincie en waterschap weer anders, maar dat weet bijna niemand). Die zijn dus de hele dag allemaal bezig met het maken van regeltjes en het controleren ervan. Wat een onzin.

Vinden ze zelf trouwens ook, dat het onzin is. Olst-Wijhe is al lang geen eigen gemeente meer, daar doen ze nog een beetje alsof. Maar de hele gemeentelijke dienst is al gehuisvest in Deventer. Ook Ommenaren denken nog dat ze een eigen gemeente zijn. Maar ambtenaren hebben het al lang over Hardenberg-Ommen. Zelfs de burger op die manier aan het lijntje houden kost ambtenaren.

Nou, daar dus een beetje van af snoepen, dat was het plan van PvdA en VVD. En daar is dus een streep doorgezet door Groen Links en D66. Om van het CDA maar niet te spreken. Buma wil sowieso niets met het huidige kabinet.

Terwijl de oplossing zo voor de hand ligt, we schreven het al vaker: hef alle tussenlagen op en maak één nieuwe laag onder het rijk volgens het oppervlak van de waterschappen. Gebruik ook die namen als districtsnaam, zodat geen enkel dorp of stad zich groter of kleiner voelt dan de rest.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.