de wereld aan dans op het salland festival

Dans en folklore van over de hele wereld. Uit alle windstreken komen dansgroepen naar het Internationaal Folkloristisch Salland Festival in Raalte. Van 18 tot en met 23 juni staat de 38e editie van het festival op het programma. Dit jaar komen er groepen uit onder meer Thailand, Peru, Oekraïne, Italië en Frankrijk naar Raalte.

Het Salland Festival is een folkloristische dansfestival, bekend in de wijde regio en met kwalitatief hoogstaande groepen. Deze groepen worden gedurende het festival ondergebracht bij gastgezinnen.

Uit bijna alle Europese landen, maar ook van andere continenten (zoals Afrika, Zuid-Amerika, Azië enzovoort) hebben groepen de afgelopen jaren deelgenomen aan het Salland Festival. Samen met Nederlandse groepen bieden zij gedurende een week een gevarieerd programma van cultuur en folklore.

Op vrijdag 20, zaterdag 21 juni om 20.00 uur en zondag 22 juni om 14.00 uur beginnen de grote openbare voorstellingen in sporthal Tijenraan in Raalte en word je getrakteerd op kunstige dans en oprechte volksmuziek. Het zijn echte liefhebbers van hun cultuur die je laten genieten van een wervelende show op hoog niveau. Gehuld in kleurrijke exotische dracht.

Meer informatie over de groepen, entreeprijzen en de rest van het programma kun je vinden op staging2.sallandfestival.nl

Frankrijk

Uit Frankrijk komt de groep ‘Le Troupiau de St Michel de Volangis’. Een folkloregroep uit St. Michel de Volangis, een dorp in het departement Cher. Samen met het departement Indre vormen deze twee departementen het grootste deel van de provincie Berry. Deze provincie Berry is geografisch gesitueerd in het centrum van Frankrijk.

De groep is opgericht in 1974 door madame Lucille Thomas en heeft als doel en ambitie het verzamelen, archiveren en doorgeven van de kunst en de populaire tradities en gewoontes uit de provincie Berry. De groep en vooral de vrouwen dragen kleurrijke kleding en een knipmuts. Typische muziekinstrumenten zijn la Vielle (draailier) en la Cornemuse (doedelzak).

Italië

De folklore groep ‘Giuseppe Moffa’ uit Italië heeft er al meer dan veertig jaar voor gezorgd dat het vocale en choreografische erfgoed overleeft tot op de dag van vandaag, dankzij het werk van de oprichters.

De groep is al actief sinds het midden van de negentiende eeuw en heeft alleen niet bestaan in tijden van oorlog. De Folklore Groep van Riccia werd uiteindelijk weer in ere hersteld in 1972, waarbij de naam van een beroemd burger uit de regio, de advocaat Joseph Moffa, aan de groep is gegeven. Deze man was een enorme liefhebber van muziek en volkstradities. De groep bestaat uit ongeveer vijftig leden en houdt zich bezig met lopend onderzoek en het behoud van de populaire cultuur in de regio’s Ricca en Molise.

Oekraïne

De Oekraïense folklore dansgroep Yunist Podillya bestaat uit studenten, promovendi, onderwijzend en werkend personeel van de Khmelnitsky National University. Dit ensemble heeft een breed scala van prestaties neergezet en ervaring in grote concertzalen tot kleine, optredens op straten en pleinen. Het ensemble Yunist Podillya bestaat uit drie groepen: een balletgroep, een groep van solisten en een instrumentaal orkest.

Het programma van het ensemble is gebaseerd op de rijke Oekraïense dans- en zangtradities en -rituelen. De groep Yunist Podillya laat een zeer hoog niveau van vaardigheid en professionaliteit zien in haar programma. Vurige Kozakken dansen gevuld met professionele acrobatische trucs, humoristische acts uit het verleden van Oekraïne veranderen in lyrische composities en episodes waarin schoonheid en tederheid worden getoond.

De groep is vaak deelnemer geweest van verschillende festivals die worden gehouden in Oekraïne en in het buitenland. Zo is de groep in België, Bulgarije, Wit-Rusland, China, Frankrijk, Griekenland, Italië, Malta, Moldavië, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, de Russische Federatie, Slowakije, Spanje en Turkije geweest. Het ensemble is beloond met een groot aantal prijzen.

Peru

Uit Peru komt de groep ‘Latinoperú & Ritmos del Tiempo’. Dansensemble Ritmos del Tiempo wil met trots de ontwikkeling van de Peruaanse folklore, met behoud van de nalatenschap van de voorouders door middel van muziek, theater en dans, aan de wereld tonen.

Een speciaal project van artistiek directeur Gabriel de la Torre, die samen met een groep jonge professionals op zoek is gegaan om de interesse in folklore te herstellen en de meest traditionele Peruaanse folkloristische waarden te benadrukken, dit met als doel de culturele ontwikkeling van Peru te bevorderen om zo de essentie van Peruaanse cultuur te behouden.

Ritmos del Tiempo neemt het publiek mee op een culturele reis waarin de verschillende aspecten en tijden van het land te zien zijn. Van de oude Inca cultuur tot aan de prachtige kleurrijke kostuums, Ritmos del Tiempo heeft het allemaal.

Thailand

Het continent Azië wordt dit jaar tijdens het Salland Festival vertegenwoordigd door Thailand. De ‘Thai Arts and Cultural Group’ is een prachtige groep die bestaat uit studenten en medewerkers van de medische faculteit van de ‘Prince of Songka’ universiteit uit de zuidelijke stad Hatyai. Op de universiteit wordt veel waarde gehecht aan het behoud en de verspreiding van het culturele erfgoed van deze Thaise regio. De studenten van de faculteit worden gestimuleerd om onderzoek te doen naar de oude tradities. Zo zijn er diverse studieprogramma’s opgezet voor Thaise muziek, dramatiek en folklore.

Ralda

Als Nederlandse vertegenwoordiging op het festival hebben we natuurlijk Ralda. Al vele jaren doet Ralda mee aan het Salland Festival. Ruim veertig jaar al, verzorgt Ralda voorstellingen van internationale en Nederlandse dans en muziek. Op bedrijfsfeesten, dorpsfeesten, schoolfeesten, jubilea, manifestaties, festivals. Je kunt genieten van wervelende, maar ook ingetogen dansen uit diverse landen en uit Nederland.

Met een een volwassenengroep en een kindergroep is Ralda uniek in Nederland. Dit alles met live begeleiding van het Ralda Orkest, dat ook zelfstandig concerten verzorgt met muziek vanuit de hele wereld. Naast voorstellingen biedt Ralda workshops internationale dans aan voor scholen, instellingen en bedrijven.

Op het repertoire staan naast Nederlandse, verschillende internationale dansen uit ondermeer Hongarije, Armenië, Servië, Israël, Mexico en Roemenië. Alle dansen zijn voor het toneel bewerkt, waarbij authentieke elementen zoveel mogelijk bewaard zijn gebleven.

De kostuums zijn door Ralda zorgvuldig gemaakt naar originele voorbeelden. Ralda heeft tijdens haar bestaan meegewerkt aan dansfestivals in binnen- en buitenland. Daarbij zijn tournees gemaakt naar onder andere Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Tsjechië, Slowakije, Polen, Letland, Hongarije, Italië en Turkije.

Trip door Europa

De komst naar Raalte is voor de dansgroepen vaak een onderdeel van een trip door Europa. In Nederland bezoeken ze doorgaans meerdere festivals. Het Salland Festival houdt daarbij de tradities hoog om deze jonge, enthousiaste volksdansers en -danseressen van over de hele wereld onder te brengen bij gastgezinnen. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: de gasten leren Nederlandse gebruiken en de gastouders (en kinderen, niet te vergeten) kennen, de gastgezinnen kunnen kennis maken met andere culturen, zonder daarvoor op vakantie te hoeven gaan.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.