de vijf beste trainers van go ahead eagles

Dat Go Ahead Eagles volgend seizoen wederom in de Eredivisie mag uitkomen, is voor een aanzienlijk deel de verdienste van coach Foeke Booy. Maar in het verleden heeft de club nog veel meer succesvolle trainers gehad. Wij zetten de vijf beste oefenmeesters die Go Ahead Eagles heeft gehad sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954 op een rijtje.

Door Kees Leurink

1. František Fadrhonc

Van alle trainers die Go Ahead sinds 1954 heeft gehad, was František Fadrhonc de langstzittende coach. Tussen 1962 en 1970 was hij de oefenmeester van de club, die hij in zijn tweede seizoen gelijk naar de Eredivisie bracht. In 1965 werd onder zijn leiding zelfs voor het eerst Europees voetbal behaald. Na zijn lange periode in Deventer werd hij bondscoach van het Nederlands Elftal. Fahdronc leidde de Hollandse manschappen door de kwalificaties van het WK ’74 – het eerste WK voor Nederland sinds 36 jaar – waar de finale werd behaald. Helaas was dat niet onder leiding van de geboren Tsjech, maar onder de veelgeprezen Rinus Michels.

2. Henk ten Cate

Eén van de bekendste trainers uit het roemrijke verleden van Go Ahead Eagles is ongetwijfeld Henk ten Cate. De 59-jarige coach moest na aanhoudende enkelklachten in 1986 stoppen met het spelen van betaald voetbal. In 1990 begon zijn trainerscarrière, nadat hij Fritz Korbach opvolgde, in de Eerste Divisie. Tussen 1993 en 1995 verliep het de Amsterdammer beter: hij wist de club drie seizoenen op rij te behoeden voor degradatie uit de Eredivisie. Tegenwoordig is hij druk bezig met de lancering van de nieuwe jeugdopleiding van Go Ahead Eagles.

3. Erik ten Hag

Eén van de redenen waarom Go Ahead Eagles momenteel in de Eredivisie speelt, is Erik ten Hag. De 44-jarige Tukker wist met zijn disciplinaire aanpak twee seizoenen geleden de spelers op het juiste moment op de juiste plek te prikkelen. En met succes; de promotie was een feit na de het gewonnen tweeluik in de play-offs tegen FC Volendam. Ten Hag mocht na de promotie een stap hogerop kijken: hij werd trainer van de beloften van FC Bayern München. Hij kon als oefenmeester de talenten uit Beieren zichtbaar beter maken. Daarnaast mocht hij ook een kijkje nemen in de keuken van hoofdtrainer Pep Guardiola. Een eer die elke voetbaltrainer wel zou willen.

4. Joop Brand

De nu 77-jarige Joop Brand was trainer van Go Ahead Eagles tussen 1978 en 1980. Het was niet zijn eerste dienstverband bij de club; hij was immers tot tweemaal toe het hoofd van de befaamde jeugdopleiding in de jaren ’60. Naast het feit dat de Rotterdammer door alle spelers werd gezien als een uitstekende trainer – hij deed zelfs cursuswerk voor de KNVB – was hij ook verantwoordelijk voor de belangrijkste sportieve prestatie tussen 1972 en de langverwachte degradatie in 1987: een plek in het linkerrijtje van de Eredivisie in 1979.

5. Andries Ulderink

Andries Ulderink mag dan wel niet de meest excentrieke coach zijn die Go Ahead Eagles de afgelopen decennia heeft gehad, hij legde wel het fundament voor de huidige sportieve successen. Voor Ulderink was het trainerschap bij Kowet zijn eerste vaste dienstverband als hoofdtrainer bij een betaald voetbalorganisatie. Hij kwam over van de zondaghoofdklasser Be Quick ’28. Daarvoor werkte hij voor onder meer Rohda Raalte en als assistent-trainer bij De Graafschap. In het seizoen 2009/2010 was Ulderink erg dichtbij promotie. Pas na verlenging wist Eredivisionist Willem II een einde te maken aan die droom. In datzelfde seizoen werd ook de halve finale van de KNVB Beker behaald, waar Ajax met 0-6 te sterk was.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.