column guts verhalen betalen zichzelf terug

Kent u dat? Een presentatie bijwonen en achteraf niet meer weten waar het om ging. Hoe kan dat? Het verhaal heeft u niet geraakt. Storytelling is het sleutelwoord. Als iemand u wil overtuigen, zult u in uw hart geraakt moeten worden. De kracht van emotie is dat het voelt, alsof u het zelf ervaart.

Raakt uw verhaal mensen op emotioneel niveau? Dan zullen ze het niet snel vergeten. Sterker nog: ze vertellen de boodschap gráág door. Zie hier: de kans voor uw onderneming! Blaas leven in het verhaal dat u tot nu toe heeft afgestoken. Laat alleszeggende, prikkelende plaatjes zien. Wees beeldend en deel een beleving. Onlangs nog was ik bij een bedrijf waar ik ondergedompeld werd in de iso’s en dergelijke certificaten. Fijn dat het bedrijf er trots op is, maar… bij een kennismaking interesseert dit werkelijk niemand! Anno 2014 mag ik er van uitgaan dat u uw diploma’s op orde heeft.

Stop met vertellen dat u zulke prachtige producten of machines heeft. Ik wil horen waaróm u doet, wat u doet. Met een verhaal waarbij u zaken aan de verbeelding over laat (en het liefst iets vreemds, beangstigends of speciaals), raakt u de ervaringen van de luisteraar. Verander uw standaard verkoopverhaal eens in een verhaal met helden, problemen, middelen en laat je klant de wending van uw verhaal meebeleven. Vertel waar u in gelooft, wat u leert, leest, bezighoudt. En ontdek het effect. Mensen zullen het doorvertellen. Verhalen maken namelijk (letterlijk) meer los in onze hersenen dan functionele informatie. Via de ratio kunnen we de houding van mensen wel aanspreken, maar ze veranderen hun gedrag pas écht, als u hun emoties raakt. En dat is wat u wilt: dat ze bij ú kopen. Dat ú het verschil maakt, dat ú zich onderscheidt van de rest.

Ja heren, ook bij jullie werken emoties zo. Trouwens, plaatjes doen het al helemaal fantastisch in het mannelijk brein. Hoogste tijd dus om ook uw LinkedIn-profiel weer bij te werken…

Barbara Jansen, eigenaar GUTS Communication

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.