column goos lier melkveehouders

Door het aanbieden van een paar laarzen tijdens een land en tuinbouwbeurs te Halle in de Achterhoek hebben Sallandse melkveehouders op een handige manier de aandacht van staatssecretaris Dijksma gevraagd. Een beetje jammer was het dat de laarzen vier maten te groot waren (Aldus, De Stentor van 6 juni 2014).

De melkveehouders vinden dat ze te maken hebben met zoals zij zelf zeggen gestapelde maatregelen. Het is een combinatie van nationale en EU maatregelen die op korte termijn veel aanpassingen vergen van de boeren.

De melkveehouders geven aan dat voor hen milieu en dierenwelzijn net zo belangrijk zijn als voor de staatssecretaris en dat het voor beide partijen (agrariërs en de overheid) een stuk beter zou zijn als ze samen zouden optrekken. Vervolgens gaat het er over dat de boeren graag het eerlijke verhaal willen doen. O ja, en Ben Haarman geeft aan dat hij later is, omdat hij eerst nog moest melken.

Kortom, de melkveehouders weten weer heel goed de publiciteit te bespelen. Het beeld van de eerlijke hardwerkende boer aan de ene kant en overheden die maar doen zonder zich eens even goed te verdiepen in de situatie van de melkveehouders. Ik heb grote sympathie voor de melkveehouders en de uitspraak van Annie Schreier Pierik dat de landbouw ons door de crisis heen heeft geholpen wil ik ook onderschrijven. Echter, dat er niet geluisterd wordt naar melkveehouders vind ik onzin. Er wordt al heel lang en heel goed geluisterd naar de melkveehouders op alle niveaus van de gemeente tot de EU. Partijen als de CDA, VVD, Christen Unie en de SGP dingen allemaal heel nadrukkelijk naar de gunst van de melkveehouders. Soms, lijkt het wel dat de melkveehouderijsector nog zo ongeveer de enige sector in Nederland is die actief gebruik weet te maken van de politiek.

Het is helemaal geen schande goed georganiseerd te zijn en je belangen in de politiek goed te behartigen. Alleen de melkveehouders doen het te goed. Vaak leidt het er uiteindelijk toe dat maatregelen ten behoeve van milieu en landschap worden uitgesteld of verzacht. Dat gebeurt ook nu weer. Voor de boeren, het milieu en het landschap is dat niet prettig. Voorlopers, zij die denken dat de regering doet wat ze zegt, zijn al vaak van een koude kermis thuis gekomen, doordat ze, naar achteraf bleek, ‘onnodige’ aanpassingen hebben gedaan. Wie wil er dan nog voorloper zijn.

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool en coördinator Plattelandswerkplaats Salland Saxion

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.