ambassadeurs vertellen verhaal van overijssel

Gedeputeerde Hester Maij heeft donderdag op het landgoed Schoonheten bij Raalte 22 projecteigenaren bekroond met de eervolle titel ‘Ambassadeurs van het verhaal van Overijssel’. De bijeenkomst werd georganiseerd in het kader van de subsidieregeling ‘Het verhaal van Overijssel’ waarmee de provincie de geschiedenis en de identiteit van Overijssel wil behouden en het culturele erfgoed duurzaam ontwikkelen en beschermen.

Hester Maij: “Door verhalen te vertellen blijft de Overijsselse identiteit -maar ook de geschiedenis van de provinciale erfgoederen- behouden.” De 22 projecteneigenaren uit de subsidierondes spelen als verhalenvertellers hierbij een belangrijke rol. “Ik wil deze rol graag benadrukken en aanmoedigen en heb daarom alle projecteigenaren benoemd tot ‘Ambassadeurs van het verhaal van Overijssel’.”, aldus de gedeputeerde.

Provinciedichter Heleen Bosma heeft speciaal voor dit moment een toepasselijk gedicht geschreven, dat in bijzijn van alle ambassadeurs werd voorgedragen.

‘Het kompas door de tijd

draait meestentijds de wijzer op klein.

Leest geen jaartallen maar

de lichtval langs de onderschoer

op een zomerdag.

Een steen is meer dan een steen,

een taal meer dan een taal,

een verhaal meer dan een verhaal,

je bent het zelf, je bent je eigen wijzer,

lichtval, baksteen, aanspraak,

je bent het allemaal.’

Hester Maij ontving alle 22 projecteigenaren die in twee rondes subsidie hebben ontvangen. Recentelijk zijn de 16 projecten bekend gemaakt waarmee een subsidiebedrag was gemoeid van 840.000 euro. In 2013 hebben zes erfgoedprojecten een subsidie ontvangen voor in totaal 450.000 euro.

Subsidieregeling

Met de subsidieregeling ‘Het Verhaal van Overijssel’ richt de provincie zich op het brede veld van cultureel erfgoed. De subsidies worden verleend aan projecten die het erfgoed behouden en ontwikkelen, maar daarnaast ook verhaal achter het erfgoed op een creatieve wijze vertellen. Thema’s zijn: renovatie, archeologie en streekcultuur en –taal.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.