nieuws voor stentor slechts een middel

Bij De Stentor wordt in de ene na de andere reorganisatie personeel op straat gezet. Honderden mensen vliegen er uit. Tegelijk krijgen de hoogste bazen achter het bedrijf miljoenen extra. Kennelijk doen die iets heel goeds.

Mecom is een international dat geld verdient met krakkemikkige bedrijven opkopen, zwaar te snoeien en ze dan met winst weer te verkopen. Mecom kocht daarom ook Wegener en is nou bijna klaar met saneren. Alles van het bedrijf staat te koop. ‘In het veld’ hoor je al zeggen dat er straks niet meer (en niet minder) dan een landelijke verkoopmachine overblijft die advertenties aanbiedt aan regionale uitgevers.

Als dat de hoogste bazen lukt, dan hebben ze inderdaad goed werk gedaan, want dan hebben ze het maximale uit Wegener gehaald wat er nou nog inzit. In de kapitalistische wereld waarin we leven klopt de handel en wandel van de Mecom-bazen helemaal.

Mecom werd eigenaar van Wegener. Wegener was ontstaan uit ondermeer Zwolse Courant, Twentsche Courant, Tubantia, Deventer, Overijssels en Sallands Dagblad. Die drie laatsten waren al eerder opgegaan in de Deventer Dagbladen Combinatie. Tubantia en Twentsche Courant waren toen ook al gefuseerd.

In die tijd – de jaren 90 – wist je al dat het kranten niet meer ging om nieuws maken, maar om winst maken. De krant was verworden tot willekeurig welk bedrijf met winstoogmerk. De ene keer probeer je zoveel mogelijk knollen te verkopen. Een andere keer is nieuws je handelswaar.

De boer produceert knollen. Journalisten maken nieuws. Verschil tussen die twee is dat journalisten controleurs zijn. Ze voorzien de samenleving van informatie en advies, maar controleren diezelfde samenleving ook. Doen bestuurders het wel goed? Houden politici zich wel aan hun woord? Zijn bedrijven maatschappelijk verantwoord bezig? Is het beleid van bazen toekomstbestendig?

De Wegenerjournalisten deden dat allemaal al die tijd. Bij anderen. Hadden ze hun kritische houding op zichzelf gericht, dan hadden ze gezien dat ze geld verdienden voor durfinvesteerders die het niet om het nieuws ging als nieuws, maar om nieuws als geldverdienmiddel.

Precies zoals de banken (op de Rabo na) het niet te doen is om coöperatief het beste met ons geld om te gaan, zo is het de bazen van Wegener sinds de jaren 90 al niet meer te doen om het belang van lokaal en regionaal nieuws. Ze wilden slechts winst maken ten behoeve van aandeelhouders.

Dat is doodzonde voor de journalisten waarvan het de meesten wél te doen is en was om de kwaliteit van de leefbaarheid van de samenleving. Maar ze hadden dit aan zien kunnen komen. Al in de jaren 90.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.