nieuwe vuurwerkwet onzin maar een begin

Opinie – En dit jaar viel de schade reuze mee, zei de politie de laatste jaren steevast op Nieuwjaarsdag. En dan waren er een bushokje, wat plantenbakken en een reeks verkeersborden vernield. ‘Meevallen’ is relatief. Minder erg dan vorig jaar is een meevaller. Maar je kunt net zo goed beredeneren dat iedere vernieling een tegenvaller is.

Op landelijk niveau heeft het kabinet nu besloten dat er toch echt iets aan die vuurwerkoverlast gedaan moet worden. Je mag het een dag minder lang kopen en afsteken mag pas vanaf oudjaarsdag 18.00 uur. “Een begin”, zei de burgemeester van Hilversum, die in zijn gemeente vuurwerk helemaal verboden heeft. En zo is het, die veranderde maatregel is een begin. Een begin van anders denken bij politici in dit dossier. Maar vuurwerkvandalisme wordt er echt niet minder van, eerder meer.

De verkooptijd van vuurwerk is beperkt. Verkopers moeten het in een dag minder verdienen. Ze hebben zwaar moeten investeren om verkooppunt te mogen zijn (gescheiden ruimte, kluis voor opslag, dat soort dingen) en dat geld willen ze terug zien. Vermoedelijk gaan ze meer digitaal. Dat je via internet alles al besteld hebt, dat je het op de verkoopdag alleen maar meer hoeft af te halen.

Kopers gaan daarom zoeken op internet en komen dus makkelijker bij illegaal vuurwerk. De pakkans is nihil, dus vermoedelijk stijgt het gebruik van illegaal vuurwerk. Ook al omdat mensen die lange rijen bij de reguliere verkoop willen voorkomen, want er is een dag minder kooptijd.

Afsteken is ook beperkt. Niet meer vanaf 10.00 uur op oudjaarsdag, maar om 18.00 uur. Huisdieren zullen dat prettig vinden. Maar vernielzucht beperk je er niet mee. De meeste vernielingen gebeuren met drank op en in het donker. Dus niet overdag.

Een onzinmaatregel dus, die bestuurders hebben bedacht. Daar zijn ze goed in. Oplossingen bedenken die niet bij het probleem passen. Halfslachtige maatregelen rondom de hypotheekaftrek, terwijl afschaffen ervan de echte oplossing is. Voedingsadviezen via de schijf van vijf geven die dicht bij het eetpatroon van mensen liggen in plaats van gewoon zeggen waar je dik van wordt. Asbest saneren omdat dat achteraf klotenspul blijkt, maar niet willen onderzoeken of glaswol en wifi wel veilig zijn en huizen isoleren met pur. Gif in landbouw toestaan. Geluidshinder van verkeer bij woonwijken accepteren. Het probleem wordt niet bij de kop gepakt. Zeggen dat Wilders niet ‘minder, minder, minder’ mag roepen, maar niks aan de overlast veroorzakende groep doen.

Waarom niet? Omdat politici herkozen moeten worden. Was het maar zo dat we stemden op de man of vrouw die de koe echt bij de hoorn vat. Dan werden problemen wél opgelost. We kiezen mooipraters en hardschreeuwers, dus krijgen we mooipraters en hardschreeuwers.

Maar de nieuwe vuurwerkaanpak is wel een begin. Net als de Zwarte Pieten discussie is het een voorzichtige opening naar verandering. Verandering die er toe zal leiden dat we inzien dat zelf vuurwerk kopen eigenlijk een belachelijke en heel dure bezigheid is, een traditie die eigenlijk helemaal geen traditie is maar dat we dat er van gemaakt hebben als argument tegen afschaffen.

Er gaat een tijd komen dat we zeggen: “raar hè, dat we dat vroeger deden…”

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.