natuurlijk stemmen we niet europees

Opinie – Het schijnt een zapmoment te zijn als het Journaal het woord ‘Europa’ gebruikt. Dan pakken we de afstandbediening. Europa interesseert ons namelijk niks. Dat geldt voor voorstanders en tegenstanders van Europa. En daarom komt maar een op de drie zijn stem uitbrengen.

Dat Europa ons niks interesseert is omdat we niet weten wat ‘ze’ daar doen. Mensen die de Unie maar niks vinden ontkennen de voordelen en mensen die Unie een warm hart toedragen ontkennen de nadelen. Ze ontkrachten elkaars argumenten, er is niemand die met bewijzen komt. Als het slecht gaat zeggen de tegenstanders ‘zie nu maar’, maar de voorstanders zeggen dat het anders nog veel slechter was gegaan. En als het goed gaat zeggen de voorstanders ‘zie nu maar’, maar dan zeggen de tegenstanders dat dat anders ook wel zo gelopen was.

Dus om daar nou voor te gaan stemmen…

En dan de besluitvorming van Europa. In eigen land heb je partijen, waarvan er een paar de coalitie vormen, die leveren de ministers (wethouders en gedeputeerden bij gemeenten en provincie). De Tweede Kamer (de gemeenteraad, Provinciale Staten) bepaalt wat er gebeurt (waarbij de oppositie ook wat in de melk probeert te brokkelen) en de ministers voeren het uit.

Een aantal lezers denkt nu ‘oh, zit dat zo in elkaar’ en een gemiddelde student zal het lezen als een hoorcollege vol nieuwe input. Maar dan Europa. We beginnen er niet eens aan dat uit te leggen. Geen idee wie daar de baas is en wie daar verantwoording heeft af te leggen aan wie.

Wat we wel weten is dat er zo rond de 750 mensen in de raad zitten en dat er daar zo’n 25 van uit Nederland komen. En ook dat ze daar allemaal andere partijen hebben dan wij hier in Nederland. Dat stemmen, dat we afgelopen donderdag deden, gaat dus om 3,3 procent macht in een niet uit te leggen systeem, waarbij je ook niet weet waar die macht precies naar toe gaat. Want stem je bijvoorbeeld VVD, dan stem je ook D66. In Europa zijn die twee één partij. Lekker helder.

Eigenlijk is het enige dat we zeker weten, dat die 750 leden met het hele ambtenarenapparaat iedere maand vier dagen in Stratsburg (Frankrijk) vergaderen en de rest van de maand in Brussel zitten. Daar kun je een heleboel bladiebla-uitleg over geven (bakermat van de Unie, Frankrijk tegemoet komen), maar voor de rechter zou een dief te horen krijgen: “dat noemen wij dus gewoon stelen meneertje, daar draai je het gevang voor in.”

Is iedere politicus die ons aanzet tot kiezen daarmee geen heler?

Als zondag, maandag of dinsdag, de stemmen uit Letland en Roemenië (ja, die doen ook mee) ook binnen zijn, dan weten we welke 25 Nederlandse politici zich aansluiten bij dat dievengilde. Maar voor welke partij ze dat doen, met welke standpunten ze komen en of we er beter of slechter van worden? Geen idee.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.