meester berrie stopt na 40 jaar

Berrie van Essen gaat met pensioen. Hij stopt bij basisschool De Springplank in Heino om een jongere generatie leraren een kans te geven. Daarnaast vindt de 62-jarige docent het na 40 jaar werken wel genoeg geweest en gaat hij op zoek naar nieuw uitdagingen buiten de basisschool.

“Alle basisscholen hebben te maken met krimp, want er worden steeds minder kinderen geboren. Daarom moeten er leraren weg. Ik kreeg van stichting De Mare, waar deze school onder valt, de mogelijkheid om gebruik te maken van een financiële tegemoetkoming. Dit heb ik gedaan omdat ik vind dat je wel een nieuwe fase in kan gaan, als je over de 60 bent en al 40 jaar gewerkt hebt”, zegt Berrie. “Daarnaast is voor mij de cirkel rond. Ik ben in een nieuwe school begonnen en in een nieuwe school geëindigd.”

Ondanks dat hij de keuze heeft gemaakt om ermee op te houden, vindt hij het niet makkelijk om te stoppen. “Ik ga de sfeer, de hele dag leven om je heen, werken met kinderen en de collega’s wel erg missen. Je hebt een bijdrage geleverd aan iets, waar je trots op mag zijn met elkaar. Dat is straks afgelopen”, vertelt Berrie. Alle extra dingen buiten het lesgeven om gaat hij niet missen. “Ik snap wel dat het nodig is, maar alle vergadering en papierenrompslomp die erbij komt kijken ga ik niet missen.”

Lesgeven heeft hem altijd veel voldoening gegeven. De mooie en bijzondere momenten van het lesgeven bestaan volgens Berrie uit de kleine dingen die een kind tegen een leraar zegt of geeft. Zo is hij nog steeds onder de indruk van een oud-leerling die hij tegenkwam. “Ik heb eens les gegeven in het verzamelen van postzegels, een van mijn hobby’s. Ik gaf de kinderen dan een album, een stukje voorlichting en een paar postzegels. Jaren laten kwam ik een oud-leerling tegen in het postkantoor en die zei tegen mij ‘Meester, ik ben nu volwassen en ik verzamel nog steeds postzegels. Dat komt door jou’. Dat zijn leuke dingen.”

Nu zijn werkende leven is afgesloten heeft hij weer tijd om andere dingen op te pakken. “Ik heb genoeg hobby’s om me bezig te houden. Zo verzamel ik onder andere postzegels en boeken. Daarnaast ga ik graag naar veilingen. En iets dat ik altijd graag heb willen doen is met een metaaldetector de landerijen hier in de buurt afstruinen, daar heb ik straks alle tijd voor. Ik ga me niet vervelen. Bij mij hoeven ze niet bang te zijn voor het zwarte gat.”

Op 23 mei wordt er afscheid genomen van meester Berrie. Hij zal ’s ochtends opgehaald worden en op school gaat hij een klassenronde doen. Alle klassen hebben iets voor hem voorbereid. Daarna gaat hij met zijn gezin lunchen bij Buffie’s. Dan is er voor alle belangstellende een receptie op school. De dag eindigt met een diner bij Jan Steen met collega’s.

De receptie voor Berrie van Essen is van 14.00 tot 16.00 in de speelzaal van de Springplank in Heino.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.