leerlingen tellegenschool krijgen les over oorlog

In aanloop naar de dodenherdenking op 4 mei hield Frank Polak een gastles voor 24 kinderen van groep 7/8 van de Tellegenschool in Wijhe. De les ging over de Tweede Wereldoorlog.

Zijn vader, Willy Polak (Joodse afkomst), kwam op 6 februari 1945 om 05.30 uur om het leven tijdens een bombardement van Engelse vliegtuigen die een Duits legervoertuig op de Dijk bij Wijhe bombardeerden.

De piloot was in de veronderstelling dat in deze vrachtwagen wapens werden vervoerd. Echter in dit voertuig zaten Joodse Amsterdammers die op weg waren naar Westerbork. Zeven Amsterdammers, waaronder Willy Polak, werden dodelijk getroffen. Polak ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Wijhe.

Tijdens deze gastles gaf dhr. Frank Polak een uiteenzetting over de geschiedenis van de familie Polak. De kinderen stelden veel vragen en overhandigden aan zowel de meneer Polak als Bernardien Marskamp – van Aperlo (voorzitter van het Verenigd Comité Wijhe) een gedichtenbundel.

In deze gedichtenbundel stonden gedichten gemaakt door leerlingen van groep 7/8 over 4 en 5 mei. Tijdens de herdenking op mei liepen vele honderden belangstellenden liepen vanaf de Nicolaaskerk vooraf gegaan door De Wijhese Harmonie naar het monument bij de Stationsweg.

Tijdens de bijeenkomst in de Nicolaaskerk en bij het monument te Wijhe hield Polak, naast burgemeester Strien een korte toespraak. Bo Wimmenhoeve las het zelfgemaakte gedichten “Gedachten” voor en Job Veldhoen las zijn eigen gemaakt gedicht “Respect” voor.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.