leemgrond uit ijssel naar t natuurlijk huus

De stromuren van de nieuwe vergaderlocatie bij ’t Natuurlijk Huus in Raalte moeten worden afgewerkt met leem; een soort kleigrond. Vraag: waar haal je dat vandaan? Antwoord: gewoon uit de IJssel bij Zwolle. Daar voert het Waterschap Groot Salland het project Ruimte voor de Rivier uit en is de aannemerscombinatie Van den Biggelaar/Ploegam druk bezig met het graven van zogeheten nevengeulen en het verleggen van een dijk.

Bij dat graven komt veel kleigrond vrij. Zo’n 18 kuub van deze grond is vervoerd naar Raalte en afgeleverd bij ’t Natuurlijk Huus. Daar worden de muren van een nieuwe vergaderlocatie ermee gestuukt. Paul Pelgrom van het Ecologisch Bouwgilde in Deventer klaart deze klus: “Hoe natuurlijk wil je het hebben. Gewoon een product uit de natuur, dichtbij gewonnen en qua klimaatbeheersing optima forma.” Leem is namelijk geschikt voor het afwerken en verfraaien van binnenmuren in woon- en werkruimten. Het is niet brandbaar en bijzonder de dampdoorlatend. Het kan daardoor vocht en warmte reguleren. Leem blijft koel in de zomer en warm in de winter.

Het waterschap en de aannemerscombinatie werken dagelijks aan Ruimte voor de Rivier Zwolle. Hierdoor blijven stad en achterland veilig en droog in tijden van hoogwater op de IJssel. Om de rivier meer ruimte te geven wordt bij Westenholte de ruim twee kilometer lange dijk ongeveer driehonderd meter landinwaarts verplaatst. Daarnaast wordt een geulensysteem gegraven dat aansluit op de bestaande watergeul in natuurgebied de Vreugderijkerwaard. In de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, ten zuidwesten van de stad, krijgt de rivier meer ruimte. Daar wordt de uiterwaard vergraven en komen twee nevengeulen langs de IJssel tussen Oldeneel en de plassen van het Engelse werk. Zowel de geulen bij Westenholte als Schelle-Oldeneel kunnen extra hoeveelheden water op een veilige manier afvoeren. De werking hiervan is vergelijkbaar met die van spitsstroken langs snelwegen.

Met het project wordt in totaal 2,6 miljoen kuub grond afgegraven. Dat zijn zo’n 180.000 grote zandwagens (dumpers) of ruim 15,5 miljoen kruiwagens. Dit bestaat uit verschillende soorten grond, waaronder leem. De nieuwe excursieruimte van ’t Natuurlijk Huus kan de leem goed gebruiken. Daar zijn inmiddels muren opgetrokken van strobaal en hennepkalk. Die strobalen kunnen nu met de ‘Ruimte voor de Rivier-leem’ worden gestuukt om regen af te weren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.