leefstijlproject ik lekker fit scoort in overijssel

Gaming, internet, compensatiegedrag, dagelijkse verleiding van suikerconsumpties zijn enkele oorzaken die jaren geleden een nieuw straatbeeld hebben opgeleverd. De cijfers bevestigen het beeld dat 1 op de 4 kinderen last heeft van overgewicht en motorische achterstand. Dat was de aanleiding om in Overijssel een initiatief is genomen om hier een verandering in te brengen.

Vanaf 2009 zijn 141 basisscholen in 15 gemeenten in Overijssel onder aanvoering van Maaike Heethaar en Sportservice Overijssel aan de slag gegaan om gezonde voeding, bewuste keuzes en meer bewegen structureel op de agenda te zetten. “Met IK Lekker fit!? wilden we laten zien dat er iets gebeurt, als je er moeite voor doet,” vertelt initiator Maaike Heethaar. “En dat er in Overijssel wat gebeurt, is een feit.” Het project is geadopteerd door zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea en de missie is omarmd door beweeg- en gezondheidsprofessionals, gemeenten, scholen en ouders.

Paul Rösenmoller voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht was aanwezig bij de aftrap in Ommen in 2009: “Er is op scholen een gezonde argwaan om weer een maatschappelijk probleem te moeten oplossen. Tegelijkertijd zijn scholen wel verplicht een bewegingsprogramma aan te bieden. Wij proberen scholen ervan te overtuigen dat leren rekenen en schrijven veel beter gaat als kinderen goed in hun vel zitten. Het heeft een bewezen positieve invloed op leerprestaties.”

Volgens onderzoek van Marja de Jong van GGD IJsselland waarin vier interventies in Overijssel zijn onderzocht, scoorde IK Lekker fit!? het best. De hoogste scores vielen op projectleiderschap, samenwerking stakeholders, interventie en communicatie met als uiteindelijk resultaat ver¬ankering van projectresultaten. “IK Lekker fit!? in Overijssel is een succes geworden omdat er voortdurend aandacht is geweest voor de inhoud, voor het proces en het creëren van draagvlak en samenwerking bij gemeenten en scholen,” aldus De Jong.

En de Overijsselse aanpak is effectief gebleken. Gemeenten en scholen hebben de aanpak en thema’s een plek gegeven binnen de werkwijze van de school en verbindingen gelegd met bestaande initiatieven. Voor 7 gemeenten zijn extra middelen beschikbaar gesteld om de verdiepingsslag te maken, met als doel om de thema’s structureel te borgen. Bijvoorbeeld de aanpak schoolgezondheid binnen ‘Raalte Gezond’ is klaar om lokaal verder uit te rollen. Bijzonder hebben de kinderen het ervaren als een topsport-talent, vaak afkomstig uit het eigen dorp, in de klas kwam vertellen wat je moet doen en laten om topsporter te worden.

Het Overijsselse samenwerkingsteam heeft voor 2013-2015 het aandachtsgebied verlegd naar 36 wijken/buurten in Overijssel onder de noemer WIJ(K) Lekker fit!?

Sinds februari is er een IK Lekker fit!? social platform op Facebook. “Op deze manier blijven we actief om een gezonde leefstijl te stimuleren voor ouders/verzorgers. Een gedragsverandering vergt een lange adem en het stimuleren van een actieve en gezonde leefstijl heeft geen uiterste houdbaarheidsdatum,” sluit Heethaar af.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.