johan en mariet kiekebosch 60 jaar getrouwd

Johan en Mariet Kiekebosch genieten alweer een tijdje van hun pensioen, maar ze hebben een druk werkzaam leven achter de rug. Johan Kiekebosch is 92 jaar en begon – zoals iedere boerenzoon uit die tijd – als boerenknecht. Hij ging ‘in de kost’ bij een andere boer, zo heeft hij jaren bij boer Kamphof gewerkt. Dat betekende vijf of zes lange dagen in de week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat werken op de boerderij en dan alleen op zondag even naar huis. Voor de 82-jarige Mariet Kiekebosch, toen nog Mariet Tibben, was dat niet anders. Ze was als huishoudster in dienst bij toenmalig kledingzaak Tepe en was daar ook in de kost.

Johan Kiekebosch volgde cursussen aan de Landbouwwinterschool. Je had op de boerderij in de winter wat meer tijd. Hij werkte zich op die manier op tot landbouwvoorlichter. Later werkte hij voor de proefboerderij in Heino en werd daar bedrijfsleider op de varkensselectiemesterij. Eind jaren zestig werd in Raalte het varkensproefbedrijf gebouwd en Kiekebosch werd daar aangesteld als eerste bedrijfsleider.

In die jaren ontplooide Mariet Kiekebosch zich ook. Ze was gastvrouw tijdens de vele excursies die vanuit de hele wereld naar het proefbedrijf kwamen. Ze werd voorzitster van de KPO, de katholieke plattelandsvrouwen organisatie. Het varkensproefbedrijf was sowieso een bron van sociaal verkeer. Er is menig Stöppelhaenewagen gebouwd en het kantoor werd gebruikt als vergaderruimte voor de buurt om te voorkomen dat in de jaren 70-80 een recreatiesteunpunt in Ramele zou komen.

Dat sociale leven is de vijf kinderen met de paplepel ingegoten. Op allerlei vlakken in de samenleving dragen die hun vrijwillige steentje bij. Net als een groot deel van de acht kleinkinderen overigens. Hun achter-kleinkind kan nog maar net lopen, dus daar moet de maatschappij nog even op wachten.

Tijdens hun werkzame leven deden Johan en Mariet veel vrijwilligerswerk, toen ze met pensioen gingen en naar de Berkenlaan in Raalte verhuisden, werd dat er niet minder op. Als team zetten ze zich in voor de KBO en De Zonnebloem. Johan als bestuurder en samen zetten ze ouderenreizen op, regelden ze aangepast vervoer, bezochten zieke of alleenstaande ouderen.

En nu? Johan Kiekebosch laat dit jaar voor het eerst zijn zwemabonnement bij De Zwaan schieten, maar Mariet is daar nog om de dag te vinden. Ze heeft sinds kort een halve dag in de week hulp in de huishouding, maar meestal is dan het huis al wel zo goed als ‘aan kant’. Je kunt ze nog geregeld op hun elektrische fiets ergens op het platteland van Salland vinden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.