hoogwerker maakt roggestraat oranjestraat

Er moest een hoogwerker aan te pas komen, maar de Roggestraat in Raalte is er nu helemaal klaar voor: Het WK voetbal. Met zeven kilometer aan vlaggetjes en 32 landenvlaggen is de Roggestraat de meest oranje straat van de regio. Al meer dan dertig jaar wordt de straat bij elk Europees of Wereldkampioenschap voetbal omgetoverd tot Oranjestraat.

Johan Zwerink, een van de initiatiefnemers vertelt: “Het begon allemaal in 1982. Toen hebben we een blokje huizen versierd voor het Wereldkampioenschap voetbal. Dat groeide in de volgende jaren langzaam uit. Er gingen steeds meer huizen meedoen tot uiteindelijke in de jaren negentig de hele straat mee deed.” Nu doen er grofweg 62 woningen mee.

Afgelopen donderdag werden de appartementen in de straat versierd met een hoogwerker. Schoonmaakbedrijf Te Wierik stelde die belangeloos ter beschikking aan de bewoners van de Roggestraat. Zo kon ook de hoogbouw in de straat in oranje gehuld worden.

Het versieren van de straat maakt de straat niet alleen vrolijk en fleurig, het zorgt ook voor sociale samenhang in de buurt. “We vragen van elke bewoner een bijdrage in de buurt. Dit jaar hadden we snel zo’n 600 euro in kas. Daarvan is nu nog zo’n 40 euro over,” stelt Zwerink. De wedstrijden kijken ze niet met de hele buurt samen overigens. “We wilden wel een podium met een groot scherm neerzetten, maar dan moesten we een vergunning aanvragen. Nu kijken verschillende mensen uit de buurt bij elkaar thuis. Maar met zijn allen in een woonkamer past gewoon niet.”

De vlaggetjes, zo’n zeven kilometer aan lijnen, komt bij de Action vandaan. “Iedere twee jaar bestellen we nieuwe, want de vlaggetjes verkleuren snel in de zon. En als we wat doen, moet het wel netjes lijken.” Over netjes gesproken: Elke ochtend wordt de versiering gecontroleerd. Eventuele vernielingen worden hersteld, wat er niet netjes uitziet wordt opgefraaid.

En dan is het natuurlijk de allergrootste vraag wie er wereldkampioen wordt. “Nederland natuurlijk!” stelt Zwerink. “Maar als we de poulefase niet doorkomen laten we de versiering gewoon voor de rest van het WK hangen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.