goos lier er verandert meer dan je denkt

Zorginstelling Solis te Deventer sluit al voor dat de echte hervormingen in de zorg plaats moeten vinden de deuren van één van haar verzorgingstehuizen (’t Corel). De maximale omvang van de beroepsbevolking in Nederland zou volgens berekeningen enkele jaren gedaan in 2013 uitkomen op een hoogtepunt en vanaf die tijd ieder jaar afnemen. ‘Een regeerakkoord later’ en de maximale omvang van de beroepsbevolking wordt pas na 2020 bereikt doordat we met z’n allen langer door gaan werken. Was het 15 jaar geleden nog zo dat er bijna niemand meer werkte tot z’n 65e. Het wordt nu al normaal dat er na de 65e gewerkt wordt (veel mensen zullen wel moeten). Er verandert veel en meer dan je denkt. Sommige veranderingen gaan in mijn beleving te snel, maar aan veel veranderingen passen we ons ook al aan (misschien soms wel meer dan we zelf in de gaten hebben).

Het besef dat er weer meer verantwoordelijkheid bij onszelf komt te liggen, is alom aanwezig. In Olst is er een woonproject door de vereniging Vriendenerf op gezet waarbij actieve 50-ers en 60-ers voor een nieuwe samenleefvorm kiezen. Het gaat om 12 woningen met een aantal gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een tuin, een logeerkamer en een hobby- en ontmoetingsruimte. Nabuurschap en eventueel onderlinge steun zijn belangrijke uitgangspunten van de vereniging.

De ontwikkelingen gaan ook niet onopgemerkt voorbij aan de zorgboeren en de boeren die aan agrarische kinderdagopvang doen in het landelijk gebied. Na een snelle opkomst tussen 2000 en 2010 geldt nu voor deze ondernemers dat de vrijblijvendheid voorbij is en dat er sprake is van sterke professionalisering. Vaak wordt er gekozen voor het al oude concept van de coöperatie. In 2010 is de Coöperatie Boer en Zorg B.A. (Beperkte Aansprakelijkheid) gevormd uit de Stichting BEZIG (Boer en Zorg In Gelderland). Op dit moment telt de Coöperatie die actief is in Gelderland, Utrecht, Overijssel en Flevoland 118 leden met ruim duizend zorgvragers. Het gaat om autistische kinderen, jeugdzorg, mensen met psychiatrische problemen of een burn out en dagbesteding voor dementerende ouderen. De Cooperatie ondersteunt de ondernemers in het proces van professionalisering.

Zorglandbouw en agrarische kinderdagopvang mogen dan ondertussen een bekend verschijnsel zijn. De wereld rondom deze verbrede boeren verandert wel en de ondernemers veranderen mee. De aanpassingen die zich voordoen in deze bedrijfstakken zijn groot. Kortom ook in het landelijk gebied geldt dat er meer verandert dan je denkt.

Goos Lier, werkzaam bij Saxion Hogeschool, Kenniscentrum Leefomgeving

06-13255919, staging2.kenniscentrumleefomgeving.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.