geen kinderpardon geen pardon voor politiek

De discussie over het kinderpardon waarin burgemeesters ook betrokken zijn, toont vooral aan hoe ver de politiek van het gewone leven afgedwaald is. Dat gaat verder en verder en neemt soms onwaarschijnlijk lachwekkende vormen aan. Nu ook weer.

De discussie over het kinderpardon gaat in Den Haag helemaal niet over de inhoud, maar welke partij zijn zin krijgt: VVD of PvdA. De VVD wil – zo kort voor de Europese verkiezingen – laten zien hoe onbarmhartig ze is. Weg met die kinderen, terug naar Somalië, Syrië en andere gevaarlijke landen, waar betreffende kinderen nog helemaal nooit geweest zijn. De PvdA wil het kabinet niet laten vallen, dus gooit gewoon principes overboord, geeft de VVD gelijk. Ze denken dat bij de volgende verkiezingen wel weer recht te lullen.

VVD en PvdA hebben het achter de schermen trouwens al lang recht gepoetst. Ieder schrijnend geval krijgt een individueel pardon van Teev. Het land weet weer dat we door een stelletje huichelaars geregeerd worden.

Wat is er eigenlijk aan de hand? Het kinderpardon is een regeling waarbij asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, niet meer terug gestuurd mogen worden naar waar ze vandaan gevlucht zijn. Die moeten een permanente verblijfsvergunning krijgen. De regeling moest gemaakt worden, omdat ambtenaren het niet voor elkaar krijgen binnen een jaar te bepalen of iemand hier mag blijven. Daar doen ze gewoon langer dan vijf jaar over. En ook daar krijgen de asielzoekers de schuld van, want die gaan steeds in beroep tegen uitspraken. Maar ja, dat mag van de wet.

Dat kinderpardon heeft een paar haken en ogen. Zo moet een kind hier vijf jaar onafgebroken verblijven en mag papa geen oorlogscrimineel zijn. Maar goed dat onze koningin al een verblijfsvergunning heeft, want die heeft ook zo’n vader, maar dat telt dan weer niet.

Nu heeft Teeven bedacht dat aan het bewijs van ‘vijf jaar in Nederland’ gekoppeld moet zijn dat je vijf jaar onder rijkstoezicht staat. Kinderen onder gemeentelijk toezicht, vallen daarom ineens buiten de boot. Onzin, daar is Teeven wel vaker op te betrappen. Meer dan de helft van de burgemeesters vindt dat ook een belachelijk standpunt en eist dat de staatssecretaris zijn standpunt verandert.

Ook kinderombudsman Marc Dullaert vindt het ‘idioot’. Hij zegt in de Volkskrant: ‘Deze kinderen waren gewoon op school ingeschreven, gingen naar sportclubs, er was contact met een maatschappelijk werker. Zij waren dus wel degelijk in het zicht van de overheid’,

Teeven weigert ijzerenheinig in te gaan op de logische weerstand, want er komen Europese verkiezingen aan. Hij gaat daarna wel uitleggen dat hij het achter de schermen met de PvdA op een akkoord had gegooid.

Het is prettig te ervaren dat de burgemeesters in onze Centraal-gebieden humaner zijn en (deze keer) niet politiek redeneren. En het zou zinnig zijn als ze in Den Haag eindelijk eens zover gaan komen dat ze een asielaanvraag in een jaar afhandelen. Zo moeilijk is dat toch niet? Gewoon een keer wat langer werken dan van negen tot vijf. Dan zijn kinderpardons en andere generale pardons helemaal niet meer nodig.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.