geen europees avontuur voor go ahead eagles

Go Ahead Eagles gaat komend seizoen niet Europa in. De Deventenaren hadden een kleine kans om via het Fair Play systeem van de UEFA een plekje in de Europaleague te bemachtigen, maar in het landenklassement eindigde Nederland met een gedeelde zesde plaats niet hoog genoeg voor een extra ticket.

Al eerder deze week werd bekend dat Go Ahead Eagles op de nationale ING Fairplay lijst als derde was geëindigd, achter Ajax en FC Twente. Aangezien de Amsterdammers en Tukkers al waren verzekerd van Europees voetbal, maakte Eagles nog kans op een ticket. Dan moest Nederland echter wel in de top drie van de Europese Fair Play lijst eindigen. Halverwege het seizoen stonden ‘we’ zesde, dus ondenkbaar was dat niet.

Maar in de tweede helft van het seizoen zijn we niet meer gestegen op de lijst met meest sportieve Europese landen. We moeten het doen met een gedeelde zesde plek met Denemarken. Noorwegen (1), Zweden (2) en Finland (3) krijgen ieder een extra EL-ticket. Frankrijk en Engeland bezetten respectievelijk de vierde en vijfde plaats.

De Fair Play prijs is ingevoerd op initiatief van de UEFA. Alle clubs in het betaald voetbal en ook de nationale elftallen worden tijdens alle competitieve wedstrijden beoordeeld op de volgende onderdelen:

– Het aantal gele en rode kaarten,

– Positief spel,

– Respect t.o.v. de scheidsrechter,

– Respect t.o.v. de tegenstander,

– Het gedrag van de teamofficials

Deze factoren worden door waarnemers met punten gewaardeerd. Noorwegen werd in het landenklassement eerste met 8.233 punten, gevolgd door Zweden met 8.198 punten. Finland werd dus derde met een score van 8.196. Nederland verzamelde in totaal 8.097 punten, wat precies evenveel is als Denemarken.

Het is niet verrassend dat drie Scandinavische landen het ‘podium’ bezetten. Deze landen zijn namelijk al jaren erg goed vertegenwoordigd in het Europese Fair Play klassement.

Andorra werd overigens laatste op de Fair Play lijst met een totaal van 7.037.

Of Eagles lang moet rouwen om het mislopen van een Europees avontuur is overigens nog maar de vraag. Veel kans op een geweldig affiche had deze manier van plaatsing namelijk niet opgeleverd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.